Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boulognerfesten kämpar på

/
  • Boulognerfesten arrangeras av GARK, Gävles Antirasistiska Kulturförening, tillsammans med bland annat, SSU, Ung Vänster och Grön Ungdom. Från vänster ser vi Erik Andersson, SSU, P-O Flodström, GARK, Alexander Hultman, KDU, och Anders Schröder från Grön Ungdom. Foto: Madelene Söderblom

GÄVLE I dag drar den antirasistiska Boulognerfesten igång för fjärde året i rad.
Men ekonomin har sedan starten blivit allt sämre.
Och antalet besökare har sjunkit markant.

Annons
Boulognerfesten, som arrangeras av Gävles Antirasistiska Kulturförening, GARK, hölls första gången år 2004. Då kom runt 4 000 till 5 000 personer. Men sedan dess har antalet besökare sjunkit och budgeten minskat.
- Första året var vi nyhetens behag, vilket lockade många. Sedan dess har det kommit allt färre folk, säger P-O Flodström, festivalarrangör.
Festivalen är en blandning av livemusik, kultur och politiska diskussioner. Festivalens huvudtema är "Inga rasister på våra gator!" och är gratis. Intäkterna kommer från bidrag och sponsorpengar. Första året låg budgeten på runt 220 000 kronor. Sedan dess har budgeten och antalet besökare sjunkit stadigt.
- Vi får mindre pengar av de sponsorer vi har och en del finansiärer har droppat av. I år har vi en budget på 87 000 kronor, säger P-O Flodström.
I takt med att budgeten minskat har det blivit svårare att boka de större artisterna. Och utan de större namnen blir det svårare att locka besökare.
I år var det nära att festivalen aldrig skulle bli av, men socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, sköt till de avgörande pengarna. I år hoppas man att runt 2 000 besökare ska komma på festivalen, vilket dock vore en halvering sedan första året.
- Jag hoppas att det inte sjunker under 2 000. Men om det händer måste vi tänka om. Då får vi utvärdera innehållet och se vad vi kan ändra och göra bättre, säger P-O Flodström.

Mer läsning

Annons