Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branden ett pyromandåd?

GÄVLE Efter det första attentatet försökte den 20-åriga Gävlebon ta sig in i den brandhärjade restaurangen. Han kan fortfarande misstänkas för dådet - och för ytterligare en brand som startades i Sätra tre dagar senare.

Annons
20-åringen har erkänt att han var på brandplatsen efter det första attentatet mot CH Salonger den 16 maj, men förnekar att det var han som startade elden.
Enligt uppgifter till GD blev han iakttagen eftersom han uppförde sig underligt. Han var upphetsad och försökte ta sig in i restaurangen genom att utge sig för att vara brandman. Därmed fanns 20-åringens namn noterat i polisens utredningsmaterial, redan innan han omhändertogs enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB) under natten till den 19 maj.

Vid 02-tiden på torsdagen uppträdde 20-åringen drogpåverkad vid Centralstationen i Gävle. Ungefär en timme tidigare startade en anlagd brand i en stulen bil på en viadukt vid Idrottsvägen i Sätra. Däremellan såg ett vittne en person, som polisen tror var 20-åringen, komma gående på järnvägsspåret norr om Gävle -inte långt från Sätra. När han omhändertogs luktade mannens händer bensin.
Själv förnekar 20-åringen all inblandning i brott och eftersom det saknas konkret bevisning släppte vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand honom på fri fot i torsdags eftermiddag, 15 timmar efter gripandet och fyra timmar efter att han anhållits.
I går satt Hammarstrand i ett nytt möte med spaningsledningen.
- 20-åringen är inte avförd från utredningen, konstaterade han efteråt.
Den misstänkta Gävlebon är inte dömd av Gävle tingsrätt och har inte figurerat i brandutredningar tidigare. Han är endast känd av polisen genom mindre trafikförseelser.
Vid branden på CH var han i sällskap med en annan man. Även han har förhörts av polisen, men inte lämnat några uppgifter som kunnat ge avgörande klarhet i utredningen.

Om 20-åringen kan kopplas till storbranden den 17 maj återstår att se. I går fick kriminalteknikerna klart för sig att de inte kommer att kunna gå in i den utbrända restaurangen än på flera dagar.
- Taket över dansgolvet står på fyra betongpelare och verkar kunna vicka ned när som helst, enligt de som jobbar där. Av säkerhetsskäl tror jag inte att vi kan gå in och göra någon undersökning förrän nästa vecka, säger kriminalteknikern Jan Olov Bäckman.
Då blir den första åtgärden att släppa in brandhärdshundar och en likhund i lokalerna. Polisen utesluter inte att gärningsmannen kan ha blivit kvar i lågorna, med tanke på det extremt snabba brandförloppet.
Eftersom den sista branden spred sig explosionsartat i restaurangen är det mest sannolikt att den startades med hjälp av brandbomber. Det innebär att tillvägagångssättet ställde större krav på kunskap hos gärningsmannen, än vad den första branden gjorde. I det fallet hade elden i den närmaste självslocknat när brandkåren kom fram.
På platsen hittades spår av brännbar vätska och föremål som kan ha använts för att elda med.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se

Ann Hagman
026-159637
ann.hagman@gd.se

Mer läsning

Annons