Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännskadan var inte en kränkning

GÄVLE Mannen på Migrationsverkets förvarsenhet försökte ta sitt liv genom att anlägga en brand i sitt rum. En kvinna i personalen lyckade släcka branden men fick brännskador.
Nu nekas hon kränkningsersättning av Brottsoffermyndigheten.

Annons

Det var lördagen den 5 juni 2005 som den desperate mannen försökte ta sitt liv. Han hade gjort upp en eld i sin säng och hoppades att han skulle dö i lågorna.

När brandlarmet gick sprang en kvinna i personalen dit. När hon såg att det brann sprang hon och hämtade en tillbringare med vatten. När hon kom tillbaka hade mannen matat elden med papper.

Kvinnan tog då tag i ett täcke och lyckades kväva branden med dess hjälp. Hon fick då brännskador på en handled och på sina underarmar. Efteråt blev hon behandlad med syrgas.
Mannen brottades ner och bars ut av den övriga personalen. Han dömdes sedan för grov mordbrand i tingsrätten samt att betala 10 000 kronor till kvinnan för kränkning.

Brottsofferjouren var dock av en annan åsikt. Eftersom mannens avsikt med branden var att ta sitt eget liv var brottet inte riktat mot kvinnan.
"Dessa omständigheter medför sammantaget bedömningen att hennes personliga integritet inte allvarligt har kränkts. Hon kan därför inte tillerkännas någon ersättning", skriver Brottsoffermyndigheten.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons