Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister i HVB-placeringar

GäVLE Fler ungdomar skulle kunna få hjälp på hemmaplan om socialtjänsten blev bättre på att organisera sitt arbete. Det är en av slutsatserna i en studie av 22 fall där ungdomar från Gävle placerats på HVB-hem.

Annons
Två utredare på socialtjänsten i Gävle har detaljstuderat 22 fall med ungdomar i åldrarna 13-19 år. De allra flesta av dessa ungdomar hade tidigare fått hjälp från socialtjänsten. Men denna hjälp var inte tillräcklig och därför blev ungdomarna placerade på HVB-hem (hem för vård eller boende). Utredarna ville ta reda på varför de placerats på HVB-hem och om det hade gått att ge dem hjälp hemma i Gävle istället.
- Det är inte alltid givet att en placering på ett HVB-hem är bättre än att få hjälp på hemmaplan, säger Sten Bergquist, en av de två utredare på socialtjänsten som genomfört studien.
Socialtjänsten i Gävle har länge strävat efter att erbjuda vård på hemmaplan i större utsträckning, inte minst på grund av att det blir mycket billigare. Men trots detta har placeringarna av ungdomar på HVB-hem utanför Gävle ökat. Utredarna tror att det finns flera olika orsaker till detta. De anser bland annat att socialtjänsten måste bli bättre på att organisera arbetet med de ungdomar som är i riskzonen för att bli placerade på HVB-hem.
- Utredarna behöver få hjälp på ett helt annat sätt än de får i dag. Den öppenvård som finns i Gävle måste bli bättre på att berätta om vilka alternativ som finns på hemmaplan, säger Sten Bergquist och efterlyser ett bättre samarbete mellan de olika delarna av socialtjänstens verksamhet.
Genom den utredning som nu gjorts har socialtjänsten fått en bättre bild av vilka ungdomar det är som placeras på HVB-hem. Utredningen visar att en majoritet av de 22 ungdomarna var 17-19 år och att det var något fler flickor än pojkar. Bland flickorna var de vanligaste orsakerna till placering på HVB-hem psykisk ohälsa och skolproblem. Pojkarna blev oftast placerade på HVB-hem på grund av kriminalitet och narkotikamissbruk.
- Vi behöver bli bättre på att lära oss att identifiera de komplexa hjälpbehov som finns bland ungdomar. Jag tror inte att vi kan klara av att ta hand om alla på hemmaplan. Men vi kan hjälpa fler än i dag, säger Sten Bergquist.

Mer läsning

Annons