Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brott mot barn utreds snabbare

GÄVLE Utredningar om misstänkta brott mot barn kan ofta bli liggande i flera månader.För att få bukt med problemet har Gävlepolisen inrättat en tjänst som enbart ska utreda brott mot barn.

Annons
Sveriges Radios Eko-redaktion har granskat 88 förundersökningar som Stockholmspolisen i norrort och city gjort av misstänkta brott mot barn.
I mer än hälften av fallen visar granskningen att inga förhör hölls under de första två månaderna efter det att anmälan gjorts. I många fall tog det betydligt längre tid än så.
Ett skräckexempel är ett fall med en flicka som misshandlats av sin pappa under hela sin uppväxt. Hon fick vänta två år och tre månader innan polisen hörde henne.

- Det ser inte riktigt lika illa ut i vårt område men det finns helt klart utrymme för förbättringar. Utredningarna kan gå fortare, konstaterar åklagaren Birgitta Fernlund.
Hon påpekar att det är speciellt viktigt att förhören med barn hålls snabbt efter det att anmälan gjorts.
- Barn glömmer snabbt. Ju mer tid som går mellan anmälan och förhöret, desto svårare är det att få bra uppgifter. Det är också viktigt att förhören avklaras snabbt för att de berörda inte ska lida mer än nödvändigt.

I veckan har Gävlepolisen därför organiserat om för att snabba på utredningarna om misstänkta brott mot barn. Varje vecka ska en av polisens utredare nu jobba enbart med utredningar som gäller barn.
- Vi tycker inte att det är rimligt att en utredning får ligga innan den tar fart. Nu har vi bestämt att akuta åtgärder, som förhör med barnen och de som anmält övergreppen, ska vidtas i princip omgående. Helst samma vecka som anmälan kom in.
På torsdag har åklagaren Birgitta Fernlund dessutom tagit hit en expert på förhörsmetodik. Alla utredare ska gå kursen och fortbilda sig i hur man förhör barn på bästa sätt.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons