Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bullbak till hjälp för fattiga barn

/
  • Mohammed Adla, Twana Hamad och Ismail Ahmed kavlade hela bordet fullt med bulldeg. Foto: Stéfan Estassy

GÄVLE Det rådde febril aktivitet på hemkunskapen på Stora Sätra i måndags. Bullar, muffins och nässelbröd förvandlades till pengar som ska skickas till Etiopien.

Annons
Linn Flodén och Johanna Catubig-Melander från 9 A kramade vatten ur nässlor som skulle bakas till nässelbröd. Brödet skulle de sedan sälja till förmån för fattiga barn i Addis Adeba.
- Vi har sett bilder från Etiopien. De behöver hjälp, konstaterade Johanna med det gröna vattnet rinnande efter de handskbeklädda händerna.

Som Gefle Dagblad tidigare berättat har två av Stora Sätras lärare, Torbjörn och Agneta Forsberg, arbetat på skola i Addis Abeba. Tillsammans med två lärare från Solängsskolan besökte de Etiopien igen på sportlovet. Då hade de bland annat med sig pengar och kläder som eleverna sytt.
Men biståndsarbetet tog inte slut där. Stora Sätraskolan bestämde sig för att fortsätta hjälpa de utsatta barnen i Addis Adeba och i veckan avsattes en hel dag för de elever som ville hjälpa till.

Några hjälpte till på en arbetsplats, andra gjorde hemarbete medan en grupp samlade in pengar i insamlingsbössor. Ytterligare några bakade. Mohammed Adla, Twana Hamad och Ismail Ahmed bakade bullar för glatta livet. Killarna hade ingen större vana vid bullbak och Twanas deg hängde över bordskanten men efter en del justerande blev det i alla fall bullar.

Många från niondeklassarna jobbade på betygen i stället för att samla in pengar. Men inte Stina Borgström, Elin Lidén och Lina Tillman.
- Egentligen har vi inte tid men det här är roligt, gott och viktigt.

En lärare hade i förväg beställt bröd för hundra kronor, en annan skänkte pengar som blivit över från sin idrottsförening.
- De pengarna ska gå till sportprylar på Blichtaskolan, berättade Torbjörn Forsberg.
Förra året samlade Stora Sätraskolan in 29 000 kronor som gick till skolor i Rwanda. Den här gången blev det minst 16 000 kronor plus kläder som en del elever sytt på slöjden. Så småningom skickas det till
Blichtaskolan, Moder Theresas hem för aidssjuka barn samt till föräldralösa syskonen Addis.

Mer läsning

Annons