Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bygg Ikea i Hemlingby i stället”

/
  • Trafikverket har en plan för hur trafiksituationen ska lösas i Valbo om Ikea tar beslut om att etablera sig i det nya handelsområdet. Den totala handelsytan för samtliga butiker beräknas bli 60 000 kvadratmeter och parkeringen ska rymma 2 500 bilar.

– Kan ni inte säga åt kommunen att be Ikea att bygga i Hemlingby i stället? Där finns mer skog så att man slipper bygga bullervallar kring bostäderna.

Annons

Frågan kom från en av de cirka 40 deltagarna i gårdagens samrådsmöte om Valbo handelsområde och var riktad till Trafikverket. Men svaret var nej.

– Allt vi kan göra är att förbereda för ökad trafik, men än så länge finns inget etableringsbeslut från Ikea, säger Lars-Erik Håkansson, projektledare vid Trafikverket.

Beräkningar visar att ungefär ett fordon per sekund kommer att passera in eller ut till handelsområdet under rusningstid. Utan åtgärder skulle det leda till en överbelastning av nuvarande vägar.

– Det måste byggas om för att få tillräcklig kapacitet. Det finns ett starkt motstånd från de som bor i området, men jag tycker att vi kommer framåt hela tiden, säger Martin Nilsson, projekteringsledare vid Trafikverket.

Hur grundvattnet ska skyddas, hur dagvattnet ska hanteras och vad som kan göras åt trafikbullret var de mest angelägna frågorna under mötet. En del deltagare undrade också hur en eventuell markupplåtelse går till, men i sådana frågor hänvisade Trafikverket till kommunen.

Mer läsning

Annons