Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggjätten valde Gävle - Byggmax etablerar sitt lager i Gävle hamn

/
  • Håkan Bergström vd för Baltic Sea Gateway, dotterbolag till Gävle Hamn, är lättad och glad över byggmax etablering.
  • I söndags blev det klart att byggvarukedjan Byggmax etablerar ett lager i Gävle hamn.
  • Vi kommer att få linjetrafik från Holland och Polen till Gävle hamn.
  • Byggmax har 76 butiker i Sverige. En i Gävle och en i Sandviken.
  • En stor del av logistiken i dag handlar om distribution av konsumtionsvaror.
  • Håkan Bergström vd för Baltic Sea Gateway, dotterbolag till Gävle Hamn, är lättad och glad över byggmax etablering.

Byggmax startar ett lager i Gävle hamn för distribution till sina 55 byggvaruhus som finns i Sverige från Norrköping och norrut. Gävle får linjetrafik med fartyg från Polen och Holland.
– Det känns som bingo, säger Håkan Bergström, vd för Baltic Sea Gateway i Gävle hamn.

Annons

Efter hårda förhandlingar i sju månader var det Gävle som vann dragkampen där alla större hamnar på ostkusten varit inblandade. I söndags blev det klart att den börsnoterade byggvarukedjan Byggmax etablerar ett lager i Gävle hamn.

Håkan Bergström vd för Baltic Sea Gateway, dotterbolag till Gävle Hamn, är lättad och glad. Det låter som om han har sprungit i mål efter en stor tävling när han svarar i mobilen.

– Det känns helt fantastiskt, säger han. Det har tagit sju månader med stenhårda förhandlingar och i söndags skrev jag på. Byggmax ska etablera sitt lager i Gävle.

En komplicerad affär och en omfattande investering som kommer att ha en stor betydelse för Gävle och utvecklingen av hamnen. Vad betyder affären för Baltic Sea Gateway?

– Jättemycket, säger Håkan Bergström. Det är första gången vad jag vet som en butikskedja i den här storleken etablerar ett lager i Gävle. En stor del av logistiken i dag handlar om distribution av konsumtionsvaror. Fungerar det för Byggmax kommer det att kunna fungera för andra.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Hur kommer fartygstrafiken i hamnen att förändras?

– Vi kommer att få linjetrafik från Holland och Polen till Gävle och det är jättestort för oss.

Hur många fartyg kan det handla om?

– Det är lite oklart för mig än, men jag tror att det handlar om ett fartyg varannan vecka. Vi har inte haft linjetrafik från Polen tidigare och det här öppnar stora möjligheter för export också.

Vad betyder det här för jobben?

– Vi är tre parter i det här; Baltic Sea Gateway, Byggmax och en speditör som de har avtal med som heter Franck & Tobiesen. Speditören kommer att driva lagret i hamnen och anställa ny bemanning av dem som vi sa upp tidigare. Initialt blir det tre personer, sen kommer vi att hyra ut vid behov.

Byggmax är en svensk byggvarukedja som består av 76 varuhus i Sverige, ett i Gävle och ett i Sandviken, 30 i Norge och 13 i Finland. Byggmax har runt 670 anställda och omsätter 3,5 miljarder.

Vad betyder det att Byggmax är ett börsnoterat företag?

– Mitt intryck är ett väldigt framgångsrikt företag med en fin värdegrund som satsar på att bli världens bästa byggvarukedja. I och med det kommer vi att ha världens bästa logisitk eftersom de valde Gävle.

Vilka hamnar var med om kampen?

– Alla stora hamnar på ostkusten har varit med och tävlat. Och Gävle vann.

Baltic Sea Gateway är ett dotterbolag till det kommunala bolaget Gävle Hamn som sköter all drift i hamnen och som bildades förra året.

Läs även: Oro för neddragningar i Gävle hamn

Läs även: Högre vinst för Byggmax

Läs även: Efter hamnvarslet ska verksamheten säljas

Mer läsning

Annons