Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancerpatient glömdes bort

GÄVLE En patient som visade sig ha matstrupscancer fick vänta i över ett halvår på en magundersökning på Gävle sjukhus. Dröjsmålet kan ha ha berott på att remissen sattes in i "fel" pärm.

Annons
Fallet med den försenade cancerdiagnosen gäller en man i 80-årsåldern och har utretts av Socialstyrelsen.
Mannen remitterades i juni i fjol från en hälsocentral till Gävle sjukhus för en mag- och tarmundersökning. Orsaken var att mannen hade järnbristanemi.
Patienten skulle ha kallats till undersökning på endoskopienheten en månad senare. Men så blev det inte. Det kom att dröja ända till i februari i år, det vill säga åtta månader, innan undersökningen blev av.
När mannen väl kallades till undersökningen hade han redan en konstaterad tumör i matstrupen.
Enligt Socialstyrelsen är det oklart vad dröjsmålet berodde på. Men det kan ha gått till så att personal på sjukhuset läste fel på remissen och satte in den i fel pärm. Undersökningen skulle ha gjorts inom "sex-åtta veckor" men det kan ha lästs som "sex-åtta månader".
Händelsen vittnar, enligt Socialstyrelsen, om hur viktigt det är att ha säkra rutiner för remisshantering. Socialstyrelsens regionala enhet i Örebro kommer att följa upp hur gällande föreskrifter på det här området följs inom sjukvården i Uppsala-Örebro-regionen. Besök kommer att göras bland annat i Gävleborgs län.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons