Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkuseleverna får samtalshjälp

GÄVLE Först kom larmrapporten om att cirkuseleverna på Vasaskolan mådde dåligt, drack för mycket och tog droger. Sedan engagerades en beteendevetare som ska arbeta under skolkuratorn.

Annons
- Beslutet togs långt innan, säger Arne Övrelid, rektor.
I dagarna börjar en kvinnlig beteendevetare att arbeta på Vasaskolan. Det är fråga om en så kallad plusjobbare som kommer att finnas på skolan som längst under två år.
Beteendevetaren kommer att arbeta under skolkuratorn.
Beskedet kom kort efter en uppmärksammad larmrapport från ungdomsmottagningen. Tre kuratorer där skrev till Vasaskolan. Brevet varnade för att elever från cirkuslinjen skilde ut sig i fråga om destruktiva beteenden som drickande, droganvändning och depressioner.

Rektorn Arne Övrelid kommenterade brevet med att förhållanden bland eleverna som togs upp i brevet hade hänt under cirkuslinjens 18 år långa historia, och alltså inte var ett problem som härjade just nu.
Cirkuslärarna sa sig inte heller känna igen bilden av att just deras elever mådde sämre, hade mer av ätstörningar eller gav uttryck för mer självskadebeteenden än andra elever.
Ändå tar skolan till sig en beteendevetare som extra resurs.
- Beslutet togs minst en månad innan brevet, svarar dock Arne Övrelid på frågan om beteendevetaren exklusivt kommer att jobba med cirkuseleverna.
- De eleverna ingår ju i jobbet. Men elever som det inte går så bra för finns det på många andra håll i skolan, säger han.

Mats Hedström
026-159639
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons