Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag mot tortyr

/
  • Amnestygruppen i Gävle, bland andra Maria Gustafsson, Innocent Mpambara, Kjersti Jannerborn och Åsa Jacobs, fanns på plats vid Rådhustorget i går på Mänskliga rättigheternas dag. -  Temat i år är tortyr, berättade Kjersti Jannerborn, för dagen Lucia. Foto: Stefan Estassy

GÄVLE Mänskliga rättigheternas dag var det i går. Det uppmärksammade Amnesty över hela landet. Årets tema är tortyr.

Annons
I Gävle kunde den som ville underteckna ett brev till president George Bush och ett till justitieminister Thomas Bodström.
Brevet till Bush är en protest mot USA:s fängelse på Guantanamo, det till minister Bodström handlar om avvisningen av två egyptier från Sverige. Något svar tror de inte de får.
- Nej, vi räknar inte med det. Tanken är mer att väcka uppmärksamhet kring mänskliga rättigheter, säger Kjersti Jannerborn.
Hon säger att många i Sverige nog lever i tron att vi är ett föredöme när det gäller mänskliga rättigheter. Så är det inte, menar hon. Hanteringen av asylärendet är det kanske tydligaste exemplet på att Sverige bryter mot FN:s konvention för mänskliga rättigheter och Barnkonventionen.
- Asylhanteringen är helt vansinnig. Gång på gång utvisar Sverige människor till länder som vi vet använder sig av tortyr, säger Kjersti Jannerborn.

Sofia Öhlander
026-15 96 17
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons