Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för modelltåg i helgen

/
  • Hela gänget som bygger upp järnvägarna i miniatyr i fordonsmagasinet. 35 entusiaster som kan visa upp 218 meter modelljärnväg i helgen.

Modelltågshelg är det i Gävle för sjunde året. På fredagskvällen fortsatte 35 entusiaster från hela landet att bygga färdigt det allra sista. .

Annons

Sex banor är det, 218 meter räls. Längsta banan är 100 meter. Men den här gången håller man till i fordonsmagasinet på Nynäs.

Inramade av de stora, riktiga tågen löper räls med småtågen i olika storlekar på spår i olika bredd. Och här finns hus och häckar, bilar och människor längs spåret. På fredagseftermiddagen var det dags för en sista finish av allt.

Den här gången är det premiär för fordonsmagasinen på Nynäs, tidigare har det alltid varit järnvägsmuseet som gällt men nu finns det inte plats på grund av en utställning. Det betyder att i entrén ingår resa med rälsbuss eller buss från museet, vid fordonsmagasinen finns inte så många p-platser.

Nyhet för i år är ett lite större bygge i skala G med större tåg och med 45 mm räls. Det är tänkt att kunna stå ute i trädgården och tål båda snö och vatten.

– Trenden är att det går mot större och det här är gjort för att byggas utomhus. Särskilt barn fascineras av stora saker, säger Lennart Lundgren, projektledare från Järnvägsmusei vänner.

Men en nostalgibana finns det också: med Märklintåg där allt är tillverkat innan 50-talet.

Förra året lockade modelltågshelgen 1 600 besökare under de två dagarna.

– Roligast är det när det kommer barnfamiljer. Barn är fortfarande väldigt fascinerade av tåg, säger Lennart Lundgren.

En del vuxna också. Det här året är det bara män som är med och bygger ihop allt.

– Det är roligt att skapa något. Vi träffas, sätter ihop moduler och så kör vi och har roligt.

Mer läsning

Annons