Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför kan smuggelciggen strömma in i Gävle hamn

Gävle har Sveriges tredje största containerhamn – men ingen fast tull. Det betyder att det oftast är fritt fram för smugglarna.
– Vi är i Gävle hamn emellanåt men inte så frekvent, säger Olle Karlsson, operativ chef för Tullverkets Norrlandsregion.

Annons

Nästan 150 000 standardcontainrar hanteras varje år i Gävle hamn. En enda kan innehålla flera miljoner cigaretter. Inom några år beräknas antalet containrar närma sig en halv miljon årligen.

Att det kommer in obeskattade cigaretter via Gävle hamn säger sig polisen veta men exakt hur mycket är det ingen som vet.

Läs även: Organiserad brottslighet bakom våg av smuggelcigaretter i Gävle

Gävle ingår i Tullverkets Norrlandsregion och där är Sundsvall närmaste stad med fast stationerad personal. Viss hjälp rekvireras också från Stockholm ibland men operativa chefen Olle Karlsson medger att närvaron i Gävle är låg.

– Vi är i Gävle hamn emellanåt men inte så frekvent, kan jag väl säga. Vi försöker vara där ett antal gånger varje år i alla fall.

Är det inte lite konstigt att Sveriges tredje största containerhamn har någon tull?

– Jag håller med dig. Vi har ställt frågan till vår ledning om det där men tyvärr är det så att vi inte har någon personal stationerad i Gävle.

Ledningen utgörs bland andra av Per Hellman, brottsbekämpningschef på Tullverket, och han säger att avsaknaden av fast personal i Gävle är ett resultat av den strategi Tullverket valt.

– Vi använder oss sedan ett antal år av ett mobilt koncept och vi tycker att rörligheten är vår styrka.

Enligt Per Hellman görs regelbundna kontroller även i hamnar där det inte finns någon fast tull.

Till Gävle kommer det ju containrar från hela världen. Vad sänder det då för signaler att inte ha någon fast tull?

– Det kan ju verka som att det är helt obevakat i Gävle hamn men så är ju inte fallet. Vi gör kontroller där utifrån den rådande hotbilden och vi har utrustning för att kunna hantera containertrafik, och den används även i Gävle.

Per Hellman syftar på den scannerutrustning som tullen har i Stockholm, Göteborg och Malmö. Utrustningen gör det möjligt att kontrollera innehållet i stora antal containrar utan att öppna dem.

Olle Karlsson medger ju att närvaron inte är speciellt hög i Gävle...

– Och det gör han säkert utifrån den hotbild som vi kan se i Gävle men det är ju ingenting vad gäller avstånden som hindrar att vi trycker på och utför ännu mer kontroller. Men det är ju också så att man bör ha någon form av information när man genomför detta för det vi gör det måste vi tro på.

Om mängden containrar som hanteras i Gävle hamn tredubblas på några år, skulle det kunna få er att prioritera annorlunda?

– Om vi ska ha fast personal eller inte i Gävle det får vi nog alltid diskutera men vad som händer i hamnarna, hamnarnas utveckling och så vidare, är något vi hela tiden följer mycket nogsamt.

Läs även: Följ artikelserien via denna länk

Mer läsning