Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datajätte önskade tjugo hektar stort markområde i Gävle

/
  • Sju hektar ledig mark finns i dag vid Ersbo industriområde. Snart tillkommer ytterligare 40 hektar i närheten. Detaljplanearbete pågår för ett område söder om Johannes kraftvärmeverk.
  • Ersbo är det snabbast växande industriområdet i Gävle.

Ett datacenter liknande Facebooks etablering i Luleå – fast större. Gävle var intressant, men kunde inte erbjuda den yta som krävdes – hela tjugo hektar.

Annons

Det är genom medlemsskapet i Stockholm Business Alliance som Gävle kommun fått och får förfrågningar om nya företagsetableringar utifrån. Allt inom en radie av två timmars resväg från Stockholm är av intresse. Det utgår en kravspecifikation till medlemskommunerna som sedan ser vad de kan erbjuda.

Konkurrensen om godbitarna är hård.

Gävle kommun fick en förfrågan rörande en internationell datajätte om en etablering i Gävle. En stor spelare som önskade en sammanhängande yta på hela tjugo hektar, något som kommunen inte var i närheten av att erbjuda.

– Men så började vi skissa lite i pipen vad vi hade och då blev vi plötsligt intressanta igen. Vi var väldigt taggade och i ett nationellt perspektiv var vi nog närmast, men just nu är det inte aktuellt, säger Jens Lennefeldt som är projektledare för kommunens satsning Marknadsplats Gävle.

– Men, fortsätter han, det finns exempel på sådana som sagt nej tidigare och sedan valt att komma tillbaka...

Gävles politiker har fattat beslut om att kommunen ska ha 60 hektar byggklar mark för industri och företagsetableringar. I dag är 40 hektar lediga. En del fria ytor finns vid Ersbo industriområde som på kort tid expanderat.

Ersbo, efter Hedesundavägen vid Gävles södra anslutning till E4, har hyresgäster som Björns Åkeri, Postnord, Maserfrakt, Aga, Opus Bilprovning, Kenneth Westblom Lastbilar AB och det färskaste tillskottet Partykungen. Thunbergs bil har haft intressen i ledig mark och av den anledning ändrades detaljplanen närmast områdets infart till att även omfatta handel.

Mitt emot Partykungen finns en avstyckad tomt redo för Indupipe AB, som arbetar med projektledning och rörinstallationer i tung industri. En annan tomt har PP Såg och borr lagt beslag på.

Sju hektar ledig mark finns just nu i Ersbo. Mer behövs. Söderut efter Johannes kraftvärmeverk pågår därför ett detaljplanearbete som ska ge ytterligare 40 hektar. Förhoppningen är att kommunen efter årsskiftet ska kunna erbjuda marken för möjliga spekulanter.

– Det nya området avgränsas av kraftledningar, vilket är intressant för framtida etableringar. Infrastruktur när det gäller elförsörjning är särskilt viktigt när det till exempel handlar om serverhallar, säger Jens Lennefeldt.

I närtid har Gävle kommun också industrimark kring Gävle Bro och vid ­Oljehamnsvägen utanför grindarna i Fredrik­skans. I ett längre perspektiv finns Tolvfors logistikområde som fullt utbyggt skulle omfatta 500 hektar.

Mer läsning

Annons