Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bär på en affärsidé

/
  • Varje torsdag har Ida Johansson, Linnea Josefsson och Terese Wahlberg Ung Företagsamhet på skolschemat. De kan de ägna sig åt sitt företag Pick it Up. Sponsorer har ställt upp med de röda, ändamålsenliga kläderna.

Unga som driver UF-företag har lättare att ta sig in på arbetsmarknaden, visar ny forskning. Terese Wahlberg, Ida Johansson och Linnea Josefsson på Borgarskolan har återvinning som affärsidé.

Annons

Som Gefle Dagblad berättade i går är Gävleborg bäst i landet när det gäller andelen unga som startar UF-företag i skolan. Gävle är ännu bättre med 45,7 procent unga företagare på en årskull.

Terese Wahlberg, Ida Johansson och Linnea Josefsson går i trean på Borgarskolans samhällsprogram, inriktning ekonomi. Sedan i höstas driver de UF-företaget Pick it Up som hjälper människor som inte har tid eller möjlighet att själva sortera och återvinna sitt avfall.

– Vi vill hjälpa äldre och rörelsehindrade, men även de som värnar om miljön och inte vill ta bilen till återvinningen, säger Linnea Josefsson.

Hon och hennes kollegor går nämligen till fots och hämtar upp det material som ska återvinnas. Om det är många påsar tar de hjälp av en kärra som de drar till återvinningen. Bara om det skulle vara grovavfall, som tv-apparater, använder de bil.

Genom att knacka dörr och dela ut foldrar i brevlådor har de fått ihop ett tiotal kunder som anlitar dem regelbundet. För en hämtning i månaden tar de 60 kronor.

– Vi har inte lagt så stor vikt vid att tjäna pengar. Det känns roligare att göra något för miljön, säger Ida Johansson.

Men de tror att företaget kan bli lönsamt på sikt. Eftersom det är ett UF-företag måste det avvecklas innan de går ut skolan, men möjligheten finns att starta det igen. Kanske kan någon annan ta över, funderar de.

Själva planerar de att studera vidare. Terese vill läsa juridik, Linnea vill gå personalvetarprogrammet och Ida drömmer om att jobba som make up-artist.

Men även om det inte har så mycket att göra med det företag som de nu driver så tror de att de kommer att ha nytta av UF-företagandet i framtiden, vilket får stöd i en ny forskningsrapport.

– Vi har lärt oss mycket om att driva företag. Jag vill absolut starta eget i framtiden, säger Terese Wahlberg.

Fotnot: Företaget Pick it Up vann nyligen första pris i Hållbart företagande och tredje pris i Bästa tjänst på den regionala UF-mässan, och har nu gått vidare till SM-finalen i Stockholm.

Mer läsning

Annons