Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De var hundra meter från ­regeringshuset – då small det

/

Gävleborna Stefan Källberg och Ing-Marie Wiksell befann sig knappt hundra meter från regeringskansliet i Oslo när det small.

– En bomb tänkte jag direkt, berättar Stefan. 50-60 rutor på vår gata krossades. Sedan regnade det papper. Två stämplade dokument från justitie­departementet landade vid våra fötter.

Annons

Stefan Källberg och sambon Ing-Marie Wiksell befinner sig i Bohuslän på semester. I går åkte de till Oslo för att käka lunch och strosa runt i centrum.

– Vid 14-tiden satt vi oss vid Akers brygga för att ta en kopp kaffe. Sedan bröt vi upp för att gå till parkeringshuset. På vägen dit passerade vi regeringsbyggnaden och kansliet. Jag sa till Ing-Marie, där ligger det.

Paret lämnade Karl Johan och vek in på Prinsgatan, de befann sig knappt hundra meter från regeringsbyggnaden när det small.

– Jag har vistats på skyttevärn, men aldrig hört en värre explosion, berättar Stefan. Ljudet bara studsade mellan husen.

Tryckvågen krossade massor av fönsterrutor samtidigt som himlen fylldes av något som liknade konfetti men i själva verket var papper från regeringskansliet.

– Ing-Marie blev riktigt, riktigt rädd och själv tänkte jag: vad är det som händer?

Runt omkring dem uppstod panik när ryktet gick att det kanske fanns ytterligare en bomb:

– Många var hysteriska. Vi såg folk springa med barnvagnar, berättar Stig Källberg.

Stefan hade dock sinnesnärvaro att vända tillbaka och ta en del bilder på förödelsen.

Men under bilresan tillbaka till Grebbestad hade han svårt att greppa det som hänt. Ett terrorattentat mitt i Oslo som krävt många dödsoffer. Och de hade befunnit sig farligt nära platsen för terrordådet.

– Det tog tid innan det sjönk in, avslutar Stig Källberg.

Han och sambon ägnade kvällen åt att följa nyhetssändningarna om terrordådet.

Mer läsning

Annons