Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ville vakta bocken – nobbas av kommunen

/
  • 2011 och 2012 sprutades bocken med vatten. Tanken var att den skulle bli till ett isblock som inte kunde brännas ner.
  • Eva Lindfors tyckte att volontärer i kommunen kunde vakta bocken men förslaget kom försent.

Medborgarförslaget om att volontärer ska vakta bocken kom för sent tycker Gävle kommun. Ulla-Britt Hedlund och Eva Lindfors är inte förvånade.

– Typiskt Gävle kommun.

Annons

Ulla-Britt Hedlund och Eva Lindfors är volontärer i Gävle kommun. Det innebär att de bland annat besöker äldre människor som behöver få prata en stund eller komma ut på promenad. Men Ulla-Britt och Eva vill också värna om Gävles stolthet – julbocken. Därför skickade de in ett medborgarförslag där de erbjuder kommunen att ett stort antal volontärer ska vakta julbocken. Men enligt kommunen hinner man inte behandla förslaget innan bocken är på plats.

– De skyller bara på att det kommit in för sent. Typiskt Gävle kommun. De vill bara komma på det själv. Nä, man blir inte profet i sitt eget land, säger Ulla-Britt Hedlund.

Precis samma sak säger Eva Lindfors när GD ringer upp henne.

– Det var väntat men vi ville röra om lite. Nu har vi gjort så gott vi kunnat. Men jag är envis som en röd gris och kommer igen nästa år, säger Eva.

Nu är det ju ingen som kan hindra damerna från att vakta bocken på privat väg men det tänker de inte göra. Vill kommunen inte ha dem där tänker de inte heller vara det.

– Vi vet att det är andra människor och företag som vaktar så vi står över i år.

Ingen av dem har väl egentligen något emot att bocken brinner men de gillar inte att den inte får vara ifred åtminstone över jul och helst över nyår. De får nu helt enkelt förlita sig på att andra gör ett bra jobb.

Mer läsning

Annons