Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är tryggheten de stjäl"

/
  • Björn Jansson, butikchef på Tempo i Bomhus som rånades 6 februari av två maskerade män.
  • Emil Malmgren, butikschef på Ica Söder som rånades 9 januari av tre maskerade män med automatvapen.
  • Emma Ekman, servitris på restaurang Tennstopet som blev rånad 24 januari av maskerade män med pistol och kniv.
  • Elisabeth Björk, delägare av Ica Spegeln som rånades 19 januari av en knivbeväpnad gärningsman.

Rånarna fick med sig en summa pengar. Men de drabbade blev också av med någonting viktigare – känslan av att kunna vara trygg på jobbet.

Två månader har gått sedan rånvågen klingade av. Vi har besökt några berörda arbetsplatser.

Annons

– Jobbet börjar återgå till det normala, vi pratar inte så mycket om det längre, det har lagt sig. Vi har ändrat på en del rutiner och ökat säkerheten, säger Emil Malmgren, butikschef på Ica Söder.

Någon ökad oro?

– Det finns alltid en viss oro i denna bransch där vi hanterar kontanter även sent på kvällarna. Ingen kommer att glömma det som hände, det finns hela tiden i bakhuvudet.

Är rånvågen slut nu?

– Det känns så. Polisen har gjort ett bra jobb och tagit det här på största allvar.

För Björn Jansson, butikchef på Tempo i Bomhus, handlar det mer om trygghet.

– Det är förjäkligt. Det materiella värdet är försumbart, men det de egentligen stjäl är tryggheten. Såret kommer att läka, men ärret finns kvar.

Hur mår personalen?

– Hon som blev direkt drabbad har haft det jobbigast. Hur mycket man än pratar så går det inte att förbereda sig på sådana händelser.

Hur yttrar sig otryggheten?

– Om någon kund snabbt kommer in i butiken kan man rycka till och få tillbaks känslan av den plötsliga och oförutsägbara händelsen. Det är så hon har beskrivit det. Polisen har gjort vad de kan, vi får hoppas att det är över för den här gången.

På restaurang Tennstopet pratade man mycket om det efteråt.

– De som jobbade den kvällen mår väl ganska bra i dag. Alla var tillbaks dagen efter, men det tog ett tag innan de öppnade själva. Vi har pratat mycket om rånet i efterhand, säger Emma Ekman, servitris Tennstopet.

Efter händelsen har säkerheten för de anställda förbättrats, exempelvis med övervakningskamera och larmknappar.

– Ibland på kvällarna när vi inte har några gäster kan man börja tänka på rånet igen. Men nu verkar det ha lugnat ner sig, jag hoppas att det fortsätter så.

För Elisabeth Björk är delägare av Ica Spegeln har det varit lugnt sent rånet i januari.

– Den utsatta tjejen blev sjukskriven ett tag efteråt, nu mår hon bättre. Det har ju varit lugnt nu sedan polisen grep några stycken, så jag hoppas att de har stoppat rånvågen.

Ni har drabbats förut?

– Ja, men tre gånger på 24 år är väl egentligen inte så mycket. Efter det senaste rånet har vi skärpt till säkerheten och ändrat en del detaljer.

Hon har förståelse för Mari Seger på Söders Närköp som vill sälja butiken efter att ha blivit rånad två gånger på kort tid.

– Man orkar inte jobba om man ska vara rädd varje dag.

Fotnot: På lördagskvällen utsattes Ica Sohlbergs på Norra Kungsgatan för ett rånförsök av en 30-årig man utan tillhygge. Polisen ser ingen koppling mellan denna händelse och rånvågen i början av året.

Mer läsning

Annons