Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dieselstölderna fler och större

Efterfrågan på diesel har upplevt en stark boom – hos tjuvarna. Förra året ökade dieselstölderna i Gästrikland med nära 40 procent, från 59 år 2010 till 81 på ett knappt år, till slutet av oktober 2011.

Annons

– Vi tror att det är flera aktörer som ligger bakom, säger Solveig Kållberg-Lempke, områdeschef för polisen i Gästrikland.

I länet ökade den totala stöldmängden från 43 200 liter till 154 000 liter fram till slutet av oktober förra året.

Efter den största stöten förra året kunde tjuvarna tillgodoräkna sig 11 000 liter. Vid stöld av sådana volymer är målen farmartankar, cisterner, eller flera fordon som slangas vid samma tillfälle.

– Troligtvis använder man sig av tankbilar vid så stora mängder, säger Solveig Kållberg-Lempke.

Vilka är det som ligger bakom?

– Det är svårt att säga på grund av att uppgifterna som vi har att gå på är väldigt knapphändiga. Men jag tror att det är olika aktörer. En del slangar från vanliga personbilar, andra gör det mer organiserat.

Det finns inte heller några uppgifter om vem som köper den stulna dieseln.

Genom att uppmärksamma den alarmerande ökningen hoppas polisen i Gästrikland få hjälp från allmänheten med att ringa in dieseltjuvarna.

– Vi behöver verkligen hjälp med iakttagelser och tips. Vi vill bryta det här mönstret och få ner antalet dieselstölder, säger Solveig Kållberg-Lempke.

Mer läsning

Annons