Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömjobbet är fixat

/
  • Sofi Häggström, Maria Jansson och Johanna Larsson har en egen teaterskola. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Sofi Häggström, Maria Jansson och Johanna Larsson utbildar sig till dramapedagoger. Men redan nu har de säkrat jobb efter utbildningen.
De har tagit över Teater & Dramaskolan i Gävle.
De bubblar av entusiasm och skaparlusta där de sitter vid fikabordet i källarlokalen på Övre Åkargatan som är Teater & Dramaskolan.

Annons
Tre till synes olika tjejer, men med ett mål som förenar: att få barn och ungdomar att upptäcka drama och teater.
- Vi vet vad teater och drama kan göra, både för barn och för vuxna. Här kan vi verkligen se och uppleva förändringar hos barn, det kan vara sånt som att de vågar tycka något eller prata inför andra. Fantasin och kreativiteten är fantastisk hos barn. Det är viktigt att behålla och utveckla den, säger Sofi.

Här undervisar de 13 grupper barn och ungdomar mellan två och 18 år. Samtidigt pluggar de alla på heltid, går sista terminen på dramapedagoglinjen på Västerbergs folkhögskola. Det är ibland svårt att få tiden och orken att räcka till.
- Men samtidigt ger det här mycket energi också. Vi brinner ju alla för det här, säger Maria.
Maria, Sofi och Johanna hade alla antingen jobbat eller praktiserat på Teater & Dramaskolan när det behövdes personal för att driva skolan vidare.
- Vi hade testat att samarbeta i utbildningen och visste att det fungerade bra, vi kompletterar varandra, säger Maria.

De har en hel del planer och idéer inför hösten då de kan ägna all tid åt sina nya jobb. Att ha kurser för vuxna och att åka ut till förskolor med dramakurser är sånt de funderat kring. Eller att ordna födelsedagskalas, som alternativ till att ha kalaset på den stora hamburgerkedjan.
- Teater & Dramaskolan finns ju i Stockholm också och där har de kurser som pensionärsdrama och mammadrama. Det finns massor man skulle kunna göra, säger Sofi.
Framtidstron är stor.
- Ju hårdare vi jobbar desto mer jobb får vi. Det här är en dröm för oss, en jättebra plattform att starta ifrån, säger Johanna, snart färdigutbildad dramapedagog.
På lördag har de öppet hus.

Sofia Öhlander
026-159617
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons