Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter maktskiftet i Gävle – M kan fälla regeringen med stöd av SD

/
  • – Vi kan ju inte ta ansvar för hur SD röstar. Vi måste kunna få rösta på vår egen politik och vår egen budget, säger Tomas Tobé.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé utesluter inte att alliansen försöker fälla regeringen genom att lägga fram en gemensam alliansbudget. I hans hemkommun Gävle har det redan hänt.
– Sett till läget där tycker jag att det blev den bästa lösningen, säger han.

Annons

Som GD berättat kräver MUF att alliansen lägger fram en gemensam budget och försöker fälla den sittande regeringen.

Läs mer: Kravet från MUF på alliansen: "Gör som i Gävle och fäll de rödgröna"

Läs mer: Efter stödet från SD – nu är Inger Källgren Sawela redo att styra Gävle i minoritet

I Gävle har den situationen redan blivit verklighet. Sedan årsskiftet är det M, L, C och KD som styr kommunen i minoritet. Detta sedan SD röstade fram alliansens budget i fullmäktige i november förra året. Direkt efteråt meddelade kommunalråden för S, V och MP att de skulle avgå till årsskiftet.

Enligt Dagens Industri är maktövertagandet i Gävle sanktionerat av den högsta moderatledningen som ett politiskt experiment. Om det faller väl ut i Gävle kan alliansen göra likadant på riksplanet.

Moderaternas partisekreterare tillika riksdagsledamot Tomas Tobé från Gävle är en av dem som står partiledaren Anna Kinberg Batra närmast. Fram till nu har GD inte lyckats nå honom för att ställa frågor om situationen i Gävle. Men nu bryter han tystnaden.

– Sett till läget där tycker jag att detta blev den bästa lösningen. Så som jag förstått det så har ju alliansen i Gävle erbjudit S möjlighet att regera och S var endast intresserade av att regera ifall alliansen splittrades. Så i det läget behövde Gävle en kommunledning och då fick alliansen ta ansvar, säger han.

Men han tillbakavisar att det skulle vara sanktionerat uppifrån.

– Jag har givetvis deltagit i diskussionen när situationen uppstod. Men beslutet är fattat av den moderata fullmäktigegruppen i Gävle, säger han.

Vilket råd gav du M i Gävle i denna situation?

– Jag har inte delat ut råd på det sättet, utan jag följde och fanns med i diskussionen. Och jag tycker nog att man agerade rätt, säger Tomas Tobé.

Nu kräver alltså MUF att alliansen ska göra likadant på riksplanet, det vill säga lägga fram en gemensam alliansbudget som kan få stöd av SD och på så vis vinna omröstningen i riksdagen. MUF:s ordförande i Gävleborg, Adam Rydstedt, gissar att det kommer att bli verklighet redan innan året är slut. Han tror att väljarna vill ha ett nyval.

Tomas Tobé delar MUF:s uppfattning att regeringen borde bytas ut. Det bör ske "senast 2018", anser han.

– Jag är inte så förvånad över att vårt eget ungdomsförbund gärna vill se en alliansregering. Det vill jag också. Men vägen till att vi ska komma tillbaka till regeringsmakten handlar om det politiska innehållet, om ökat väljarstöd, men också såklart om hur vi i alliansen väljer att agera, säger han.

Hur kommer allianspartierna att agera i budgetfrågan, lägga fram varsin budget eller en gemensam?

– Vi har varit tydliga med att vi vill återkomma med en gemensam alliansbudget. När vi bestämmer oss för att göra det kommer vi också att meddela det gemensamt, säger han.

Han vill inte svara på om det kan bli verklighet innan mandatperioden är slut.

– Vi har ju lagt gemensamma budgetar under den här mandatperioden och vi har sagt att vi är beredda att göra det. Men vi återkommer när vi har ett sådant gemensamt besked, säger Tomas Tobé.

Men du utesluter inte att ni fäller den rödgröna budgeten med hjälp av SD?

– Jag kan ju inte utesluta att vi lägger en gemensam alliansbudget, säger Tomas Tobé.

Tidigare har det varit tabu för alliansen på riksnivå att luta sig mot SD i budgetfrågan. Men efter att den så kallade decemberöverenskommelsen föll är resonemanget nu ett annat.

– Vi kan ju inte ta ansvar för hur SD röstar. Vi måste kunna få rösta på vår egen politik och vår egen budget, säger Tomas Tobé.

Men situationen på riksplanet går inte riktigt att jämföra med den i Gävle, tycker han.

– I Gävle valde den rödgröna ledningen att avgå och sedan vägra att ingå i ett samarbete med alliansen. Det är klart att i det läget behövde någon ta ansvar, säger han.

Läs mer: Rödgröna budgeten fälldes av SD – Gävles kommunledning avgår

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning