Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin vill se fler poliser i länet

/
  • Socialdemokraterna vill ta reda på hur mycket resurser respektive polismyndighet får.

Riksdagsledamot Elin Lundgren, S, vill att Gävleborg ska få fler poliser. Socialdemokraterna i länet tycker att Gävleborgspolisen är förfördelad när det gäller antalet polismän.

Annons

Socialdemokraterna i Gävleborg har bett Riksdagens utredningstjänst att ta reda på hur mycket resurser respektive polismyndighet får. Gävleborgspolisen har fått minst antal nya poliser. Mellan 2006 och 2010 ökade antalet polismän från 446 till 460, en ökning på drygt tre procent.

Polismyndigheten i Kalmar har fått näst minst poliser och deras polisstyrka har vuxit med 7,5 procent. Flest poliser har Halland fått, där har de blivit mer än en fjärdedel så många. I snitt ökade polisbemanningen i distrikten med närmare 17 procent.

– Vi har fått lika många aspiranter som de andra myndigheterna, men det sägs att det är pensionsavgångar som gör att ökningen har blivit så liten, säger Elin Lundgren, ledamot i justitieutskottet.

Hon ser en orättvisa i fördelningen och berömmer det arbete som Gävleborgspolisen gör utifrån sina resurser.

– De gör ett väldigt bra arbete vilket också ses i polisens årsredovisning. De håller dessutom sin budget till skillnad från andra myndigheter. Skulle de få lika mycket resurser som befolkningsmässigt likvärdiga län skulle de göra ännu bättre resultat, säger Elin Lundgren.

Mer läsning

Annons