Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva elever fick "Nobelpris"

/
  • Simon Koller ?- som spelade Alfred Nobel - kunde inte dela ut pris till sig själv. Så Ewa Gladh fick rycka in och överräcka diplomet till pristagaren i historia. Foto: Leif Jäderberg

YTTERHARNÄS Ytterharnäs skola hade fint besök i går.
Självaste Alfred Nobel tittade förbi och delade ut priser till elva elever.
Lek, konst och teknik var några av kategorierna.

Annons
Läraren Ewa Gladh står på en liten scen inne i gympasalen och presenterar med högtidlig stämma dagens stora gäst.
- Det är en ära för oss att han har tagit sig tid att komma hit till Ytterharnäs. Välkommen in Alfred Nobel!

In kliver mellanstadieleven Simon Koller - uppklädd i vit skjorta och svart kostym - och tar emot applåder från publiken.

I dag har han iklätt sig rollen som den svenske uppfinnaren som grundade Nobelpriset och får svara på frågor om sitt liv.
- När jag var nio år flyttade jag med min familj till Sankt Petersburg i Ryssland och fick gå i en av de finaste skolorna. När jag var 17 år talade jag fem språk flytande, säger han.

Efter Ryssland väntade kemistudier i Paris och det var där som Alfred Nobel blev intresserad av nitroglycerin. Tillbaka i Stockholm började han med provsprängningar - som ibland gick riktigt illa.
- En gång fick min bror Emil och fyra andra sätta livet till. Efter det förbjöds sprängningar inom Stockholms stadsgräns och jag fick flytta min verkstad till Vinterviken, säger "Alfred Nobel" som är mest stolt över att ha uppfunnit dynamiten.

Sedan var det dags för Simon Koller att dela ut priser till elever på skolan i elva olika kategorier, utsedda av personalen.
Bland pristagarna fanns Sebastian Sundlöv. Han fick priset i lek eftersom han är en sådan bra kompis som leker med både killar och tjejer. Isak Wennstig fick kliva upp på scenen och ta emot musikpriset.
- Kul, säger han och berättar efteråt för GD att han spelar trumpet.

Under Nobellunchen på skolan serverades skinklåda till varmrätt. I stället för förrätt var det dubbla efterrätter, en kula glass med tillhörande mumsmums eller chokladboll.

Anna Höglund

Mer läsning

Annons