Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ballong per Bönabarn

/
  • Christina Lundberg har jobbat på Lilla Böna förskola sedan starten.
  • Böna skola stängde 1962 och användes som aktivitetslokal under många år. Men sedan 1989 är huset förskola. I går släpptes symboliskt en ballong för varje flygfärdigt barn till väders.

För 20 år sedan tjatade en grupp föräldrar till sig en förskola i Bönan.
I går släpptes 217 ballonger mot skyn, en för varje barn som gått där sedan dess.
– Jag kan inte tänka mig att det finns någon bättre förskola, säger Elin Lindfors.

Annons

Med sitt band Twiggy Frostbite var Elin Lindfors en av många före detta Lilla Bönan-elever som ställde upp för att hylla sin gamla förskola på 20-årsdagen i går.

Att döma av uppslutningen vid den gamla skolbyggnaden var det fler än hon som har många positiva minnen från sin förskoletid.

Förskolepedagogen Lena Horney var med från starten. Men då som förälder.

– Jag är en av de som var med och startade föräldraföreningen. Och nu har jag jobbat här sedan 1991, säger hon.

Bönan hade nämligen ingen förskola utan föräldrarna tvingades att skjutsa sina barn till olika förskolor runt om i hela Gävle. En grupp föräldrar gick samman för att – som de själva trodde – starta ett föräldrakooperativt dagis. Men de lyckades övertyga kommunen om behovet av en förskola i Bönan. Och på den vägen är det.

För tillfället går 27 barn på Lilla Bönan. Upptagningsområdet är från Harkskär till Jonstorp ungefär. Även om Lindbacka har tillkommit väljer många familjer fortfarande att köra ut längs kusten till den naturnära gamla skolbyggnaden med sina förskolebarn.

– Vi hade väl aldrig trott att vi skulle få finnas här i 20 år, säger Lena Horney samtidigt som en förälder greppar tag i den gamla skolklockan och begär ordet från trappan. Hon vill lämna en blomma till pedagogen Christina Lundberg som har varit med sedan starten.

– Hon är som en mamma för flera generationer här ute, säger någon i publiken.

Minuten senare släpps de 217 ballongerna till väders och barn och föräldrar utbrister i ett fyrfaldigt leve för Lilla Bönan.

Mer läsning

Annons