Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En gång stod polisen där...

/

Annons

I många år var trafikpolisen en vanlig syn på vår landsväg. Det vet inte minst en av mina numera pensionerade kollegor, även om han så att säga såg polisen lite för sent.

Jodå, under barmarkssäsongen såg vi påfallande ofta motorcykelpoliser som patrullerade fram och tillbaka. En gång i början av 1990-talet tog de paus på vår lilla infart.

Då fick jag veta ett och annat, tack vare att vi hade ett syskonbarn på besök. Hon tyckte det var spännande med poliserna och vi bjöd dem på kaffe.

Det jag fick veta var att vår landsväg gick under beteckningen Sterbhusrallyt bland trafikpoliserna. Det var nämligen så att påfallande ofta förklarade fortkörare från 08-land lite generat att de "hade farsans kåk kvar och var på väg dit". De trevliga poliserna visade sig också tävla sins emellan genom att gissa farten på bilar som for förbi.

Hur bra de var att gissa fick jag aldrig veta, för de fick väldigt bråttom att ta upp jakten på en bil som svepte förbi. Ännu en deltagare i Sterbhusrallyt

Rätt ofta upprättade polisen också radarkontroll mitt emot vårt hus. Vi kunde på i stort sett första parkett följa när T..., eller kanske vi ska säga en rätt känd artist med rötterna i Sandviken, stoppades för fortkörning. Fast att det var just den artisten fick vi inte klart för oss förrän några dagar senare då nyheten slogs upp på kvällstidningarnas förstasidor...

Men det här var som sagt länge sedan och numera är det lätt räknade gånger då jag ser motorcykelpoliser eller fartkontroller vid vår lilla bit av landsvägen. Undrar vart de har tagit vägen. Kan det bero på fartkamerorna?

Annars skulle det nog "nappa" rätt bra om polisen stod på den gamla vanliga platsen mellan tre och halv fem en måndagsmorgon. Då rullar "byggnadsarbetarrallyt" förbi. Ja, det är min gissning att det är byggjobbare (och kanske andra veckopendlare) på väg till veckans arbete i Stockholmsområdet. Att döma av ljuden från vissa bilar har de väldigt bråttom till jobbet.

Mer läsning

Annons