Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En uppskattad tradition

/
  • När skymningen sänkte sig över Gavleån tändes femtusen marschaller, från Boulognerskogen till Briggen Gerda. Foto: Lars Wigert

GÄVLE Tusentals människor längs åkanten. Femtusen marschaller som reflekteras i Gavleåns mörka vatten och skapar en romantisk stämning. Enstaka båtar som långsamt kryssar fram och tillbaka.

Annons
För andra året i rad inleddes Å-draget med en Lyskväll i Gävle, en sammetsmjuk kväll när mörkret lägger sig efter en varm och solig dag.
- Skriv att det här gillar vi, säger ett gäng ungdomar som glatt kryssar sig fram bland mer stadgade gävlebor. Lyskväll tycks redan vara en uppskattad tradition.

När så mörkret sänker sig kommer underhållningen.
Ett gäng brassmusiker har slagit sig ner med notställ och allt i två vackra träbåtar, som bogseras på plats av en röd plastbåt.
Det är "Hafsbands II:an" som bjuder på musiken. Över vattnet ljuder en varierad repertoar, från "Love me tender" till "Titta in i min lilla kajuta".
Högtalare på broar för musiken vidare.
Trots det blir musiken litet avlägsen och folk börjar röra på sig.
Marschallerna finns utplacerade från Boulognerskogen till Briggen Gerda.

Människorna däremot tycks ha sökt sig till de två centrala broarna och åstränderna där emellan.
Å-draget avslutades denna kväll med en ljusshow.

Övriga helger i september blir det också en rad program. Först den 25 september är det slut på aktiviteterna. Då inbjuds till Å-natta, där kulturen håller öppet hela kvällen. Som avslutning kommer Eje Berglund att skjuta ett jättefyrverkeri på Alderholmen.

Kerstin Monk
026-159644
kerstin.monk@gd.se

Mer läsning

Annons