Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett års fängelse för hallicken i Sundsvall

Den 39-årige man från Sundsvall som åtalats för att ha förmedlat prostituerade kvinnor till hundratals män runt om i Sverige - varav fyra i Gävle - har dömts till ett års fängelse för koppleri.

Annons

Kopplerihärvan har betecknats som en av de största som någonsin avslöjats i landet, med över 430 män misstänkta för att ha köpt sex av de prostituerade kvinnorna. Fyra av männen ska vara hemmahörande i Gävle men ingen av dem har hörts under rättegången.

39-åringen hade bedrivit en omfattande verksamhet där han under ett års tid aktivt hjälpt fem prostituerade, bland annat sin egen fru, att sälja sexuella tjänster till de inblandade männen.

I centrum för verksamheten står mannens lägenhet i Sundsvall, men sexaffärerna har även skett på hotell runt om i landet. Åklagaren hävdade att mannen kunnat leva ett gott liv på pengar som verksamheten gett – pengar som han spenderade på spel och flotta krogbesök.

– Det är bra att mannen dömts till fängelse, men jag tycker att tingsrätten gjort en felaktig bedömning. Jag tycker att jag visat med stöd av polisutredningen att det rört sig om en så omfattande verksamhet att det gott och väl räcker till för att bedöma gärningen som grov, säger Anna Uddenberg till TT.

Hon hade i rättegången yrkat på att mannen skulle dömas till minst tre års fängelse för grovt koppleri och kommer nu att överklaga domen.

Östersunds tingsrätt konstaterar i domen att det inte gått att styrka att omfattningen varit så stor att gärningen ska bedömas som grov. Rätten anser även att det inte kunnat påvisas att mannen gjort en betydande vinning på verksamheten.

TT // Fredrik Johansson

Mer läsning

Annons