Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hopp för folkmusiken

/
  • När Kungliga Musikhögskolan i höst startar sin termin kommer tre av de elva nya studenterna att vara från Gästrikland.

Tre ungdomar från Gävle och Sandviken har antagits till Kungliga Musikhögskolan i höst. De drömmer om att kunna försörja sig på folkmusik.

– Det känns stort. Oväntat, säger Elias Frigård från Gävle.

Annons

De antagna är Sandvikentjejerna Anna Wikenius och Malin Gunnarsson som sjunger, och Elias Frigård från Gävle som spelar saxofon. Tre av de elva som Kungliga Musikhögskolan tar in i höst kommer därmed att vara från Gästrikland.

Ungdomarna tror själva att detta måste väldigt ovanligt med tre studenter från vårt område, men tycker samtidigt att det är väldigt roligt för Gävle och Sandviken.

Trion ska läsa ett treårigt musikerprogram med inriktning mot svensk folkmusik. De ska lära sig att sjunga och spela både själva och i ensemble, att arrangera musik, hantera musikprogram i datorn, samt en del branschkunskap och musikteori.

– Jag brinner verkligen för folkmusik. Den har så vackra melodier, fina texter, och ett härligt sväng, säger Anna Wikenius.

En av de bästa sakerna med folkmusik tycker hon är att den är så gammal och traditionell, och därför går att göra om i modern tappning, i ett helt nytt sammanhang.

För att komma in på en sådan här musikutbildning måste man göra spelprov.

– Jag sökte mest för att se om jag hade någon chans i framtiden, och blev förvånad när jag sedan såg att det var två tjejer från Sandviken som också kommit in, säger Elias Frigård som i våras tog studenten från Vasaskolans jazzlinje.

Alla tre har som mål att i framtiden få jobba som musiker. Malin vill kunna livnära sig på sin musik och Elias drömmer om att frilansa.

Anna skulle helst vilja undervisa i folklig sång och på så vis få kombinera folkmusiken med den sångpedagogutbildning hon tidigare läst vid Musikhögskolan i Piteå.

– Allt känns jättekul. Nu hoppas vi att folkmusiken från Gästrikland kan få större plats i Stockholm och på utbildningen, säger Malin Gunnarsson.

Mer läsning

Annons