Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett plåster på såren

Alla som arbetar på Ericssons fabrik i Gävle får sin grundlön höjd med 40 procent under december och januari. Syftet är att öka motivationen hos personalen efter nedläggningsbeskedet.

Annons

Det är fackförbunden på Ericsson i Gävle som tillsammans med företagsledningen kommit överens om den tillfälliga löneökningen. Påslaget på 40 procent på grundlönen gäller både den anställda och den inhyrda personalen på Ericsson i Gävle.

– Syftet är att ge en morot så att det blir en ökad motivation som gör att man orkar göra sitt bästa på dagarna, säger Ann Hillin, ordförande för IF Metalls fackklubb på Ericsson i Gävle.

Lönepåslaget för december betalas ut i januari om företagsledningen anser att de anställda följt överenskommelsen och gjort ”sitt bästa” på jobbet. Ann Hilin säger att hon har fått mest positiva kommentarer till uppgörelsen. Men det finns också medlemmar som tycker att alla anställda borde ha fått samma summa i stället för ett procentuellt påslag på lönen.

Ann Hillin tror att den tillfälliga lönehöjningen kan bli en uppmuntran för personalen på Ericsson.

– Sedan beskedet om nedläggningen kom har det varit en psykosocial arbetsmiljö som det inte är roligt att arbeta under. Det här kan bli ett plåster på såren, säger hon.

MBL-förhandlingarna som inleddes i förra veckan fortsatte igår. Enligt Ann Hillin har förhandlingarna hittills mest handlat om hur man ska ta hand om personalen efter förra veckans chockbesked. Först i januari när arbetstagarkonsulterna lämnar sin rapport kommer man att börja diskutera hur nedläggningen konkret ska gå till.

Mer läsning

Annons