Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experter spräckte förhoppningar

/
  • Morfars gamla seglingspokaler i silver betingade inget högt värde. Inte heller den tyska läroboken i optik från år 1839.– Det är som det är, man får inte bli besviken. Jag fick mest hit på chans för att se om det fanns något värde på det jag har i gömmorna, säger Ove Jernberg.
  • Tre gamla etsningar med Stockholmsmotiv skulle Jarl-Henry Kronskans visa upp.– De kommer från min svärfar, jag vet inte ett dugg om dem.
  • Av praktiska skäl kunde Catarina Wikström inte ta med sig sin altartavla som mäter drygt två gånger tre meter. Istället visade hon en bild på sin laptop.– Det är en för oss okänd förmåga, förmodligen ett beställningsjobb från sent 1800-tal. Om det var en altartavla från 1600- talet hade det varit en annan sak, säger Bukowskis expert Erik Ingare.

– Det ekonomiska värdet är inte jättestort. Men du kan göra en god gärning och donera den till ett församlingshem.

Orden kommer från Bukowskis expert Erik Ingare och gäller Catarina Wikströms altartavla.

Annons

Under några timmar på onsdagseftermiddagen fanns chansen att visa upp föremål för två experter från Bukowskis auktionskammare som hade lånat ett rum på länsmuseet. Omkring 50 förhoppningsfulla personer dök upp.

– Jag har tagit med silverpokaler som min morfar vann i seglingstävlingar mellan 1920 och 1940. Men det finns inget värde i dem utöver silvrets skrotvärde, säger Ove Jernberg efter mötet med experterna.

I lådan fanns också en tysk lärobok i optik från år 1839 som antikrundan värderade till omkring 3 000 kronor för ett antal år sedan.

– Men i dag fick jag höra att jag måste hitta en specialsamlare för att få någonting för den, säger Ove Jernberg.

För några år sedan köpte Catarina Wikström en altartavla från ett missionshus i Valbo. Eftersom den mäter drygt två gånger tre meter fick Bukowskis experter försöka göra en värdering utifrån ett fotografi.

– Står det Boberg med litet ”b”? Nej, Moberg verkar det som. Det är en för oss okänd förmåga, förmodligen ett beställningsjobb från sent 1800-tal. Om det var en altartavla från 1600-talet hade det varit en annan sak, säger Erik Ingare.

Vad ska jag göra, undrade Catarina Wikström.

– Det är svårt på auktionsmarknaden med religiösa motiv, säger Erik Ingare och föreslår att hon ska ge bort den om hon lyckas hitta en intresserad församling.

Men Catarina Wikström visar inga tecken på besvikelse.

– Bra, då vet jag i varje fall att jag inte sitter på någon dyrgrip.

Mer läsning

Annons