Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra fin till Halloween

/
  • På halloween ska det vara läskigt. Hanna som zombienunna, Elaine som corpse bride, Ida som skjuten förförisk fånge och Elias i minimal polisuniform är klockrena på festen.
  • Buster Johnsson och Jesper Ellus tänker inte klä ut sig. Men om de skulle göra det skulle de nog klä ut sig till hober.

Halloween är en relativt ny tradition i Sverige. Men när ska man fira? GD gav sig ut på stan för att ta reda på när det är dags att klä ut sig.

Annons

Butikerna har i flera veckor sålt mustascher, svart smink och hela maskeraddräkter. Färgade linser är helt rätt i dessa tider och då ska det inte vara medelhavsblå eller förföriskt sjögräsgröna utan mer åt det röda hållet, blindvita eller kattögon. Men frågan är alltså – när ska de användas?

– Jag har hört att det är på lördag, säger höstlovslediga Josefin Nordin.

Hennes kompis, Emelie Gustafsson var utklädd till militär redan förra fredagen. De har ingen aning om när det är Halloween, är det party så är det.

– Jag tror det är på lördag, säger Buster Johnsson som fyller 20 på lördag och kommer att fira men utan maskeradkostym.

– Vi är så utspökade ändå, skrattar Jesper Ellus.

Killarna tycker det är för dyrt att köpa en kostym som bara kan användas en gång per år men skulle de klä ut sig så skulle det bli till hober eftersom det skulle vara enklast.

– Ja, med det här håret, säger Buster och drar i lockarna.

Skulle de nu komma på tanken att fira så vill de inte göra det på allhelgonadagen. Det tar emot lite. Johanna Lööke vid fikabordet intill är inne på samma linje.

– Det var nog förra helgen för att det inte ska krocka med att hedra de som dött, funderar hon.

Hon ska klä ut sig till Laura Croft nu i helgen. Kompisen, Hanna Flach, ska jobba så något party blir det inte för henne men kanske att hon klär ut sig ändå.

Några krogar körde Halloweentema förra helgen, andra kör den här helgen.

Hanna Edvall, Elaine Westerberg, Elias Thelander och Ida Hansson kommer att klä ut sig nu i helgen. Först blir det hemmafest och sen krogen.

De tycker att det viktigaste är att man klär ut sig och gärna sminkar sig. Det blir roligare då. Helst ska det vara läskigt och en hel del blod och med lite latex, hushållspapper och röd färg kan det bli riktigt bra sår vilket inte är helt fel.

– Ofta kommer man in gratis på krogen om man är utklädd, säger Ida som firade även förra helgen.

Hon bodde i Italien under högstadietiden och där var traditionen mer utbredd men alla fyra tycker sig ha sett att fler och fler firar Halloween även i Sverige.

Fira eller inte fira. De fyra väcker i alla fall positiv uppmärksamhet när de går på stan i sina kostymer. Det är ju inte var dag som Gävleborna ser en zombienunna, en corpse bride, en strippande polis eller en slampig fånge med skotthål i pannan.

Mer läsning

Annons