Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få klagomål enligt distriktschefen

GÄVLE Upprorsstämningen bland Sodexhos personal verkar inte ha nått fram till distriktschefen Lars-Åke Johansson.

Annons
- Jag tycker att övergången har gått otroligt bra. Vi har nästan varit lite oroliga eftersom vi har fått så få klagomål, säger han.
Att personalen skulle ha åsikter efter att Sodexho tagit över den kommunala kost- och städverksamheten är Lars-Åke Johansson beredd på.
- Kom ihåg att det har gått väldigt kort tid ännu. Den här tiden får vi betrakta som en försöksverksamhet, säger han.

Att två personer redan har sjukskrivit sig för att arbetsbördan blivit för tung är inget som Lars-Åke Johansson har fått höra.
- Men vi gör allt för att vår personal inte ska bränna ut sig. Vi har inte råd med långtidssjukskrivna, säger han bestämt.
Sodexho har 49 färre anställda än vad kommunen hade. Men enligt Lars-Åke Johansson innebär det inte att personalen skulle få arbeta mer.

- Statistik, alltid denna statistik. 20 av de anställda som inte följde med var långtidssjukskrivna och de tackade nej till att arbeta för oss. Så personalminskningen är inte så drastisk som det låter.
- Men visst har det skett en omfördelning av resurser. Det handlar inte om att personalen ska springa fortare. Vi har bara effektiviserat arbetet. Kanske har de utfört andra saker åt kommunen som de inte ska göra åt oss.

Han berättar hur lyckat det blev när Sodexho tog över landstingets kost- och städverksamhet i Norrbotten.
- Där var det en avdelning som det jobbade fem personer på innan vi tog över. I dag utför två personer det jobbet utan att vara stressade eller utbrända. De klarar det med rätt logistik och metod.

Städerskorna på Polhem upplever att de kommer att vara utbrända till jul om inget händer.

- Om det finns ställen där det inte funkar så får vi se till att göra någonting åt det, kommenterar Lars-Åke Johansson.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons