Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsklarm tömde Köpis

/
  • Inom loppet av en halvtimme utrymdes Valbo Köpcentrum två gånger. Foto: Gun Wigh

VALBO Plötsligt gick larmet och hela Valbo Köpcentrum utrymdes omgående.
Bland shopparna ryktades att det rörde sig om ett bombhot.
- Men det var ett falslarm, säger Jan Gabrielli, säkerhetsansvarig på Valbo Köpcentrum.

Annons
Mitt i mellandagsrean gick utrymningslarmet i Valbo Köpcentrum och tusentals shoppare fick finna sig i att lämna allt de hade för händerna för att gå ut på parkeringen.
- Jag trodde att det var en bomb så jag tömde min kundvagn och gick ut från Coop. Men det gick väldigt lugnt tillväga, säger Elsa Sandberg.

När alla kunder var ute konstaterade säkerhetspersonalen att det inte rörde sig om en brand och lät shopparna återvända till butikerna.
Kort efter den första utrymningen anlände fyra polispatruller som beslutade att lokalerna skulle utrymmas på nytt tills räddningstjänsten anlände.

Elsa Sandberg och alla andra besökare fick återigen troppa ut i samlad skara och ställa sig på parkeringen.
- Vi trodde att det var ett falsklarm men när jag kom ut på parkeringen och såg alla utryckningsbilar så blev jag osäker, säger Susanna Andrén som jobbar på Din Sko.
- Men jag tycker att säkerheten är väldigt bra. Det hörs i högtalarna att alla måste lämna lokalen och alla i butikerna vet vad de ska göra, säger kollegan Maria Widman.
Elsa Sandberg blev aldrig orolig trots att hon behövde lämna Coop två gånger inom loppet av en halvtimme.
- Nej då, det var så lugnt så och det var ingen stress, säger hon.

Jan Gabrielli tycker att det vilade ett löjes skimmer över den andra utrymningen.
- Vi hade redan gjort vår bedömning och kontrollerat allt men poliserna lyssnade inte på oss utan sa bara att alla skulle ut på nytt, säger han.

Mats Fallqvist på butiken Valbo Järn och Fiske är kritisk till utrymningsproceduren. Han berättar att två kunder blev instängda i en butik eftersom personalen inte hittat dem innan de låste och gick ut på parkeringen. Han tycker därför att larmet borde vara mer dramatiskt.
- Kunderna ville nästan inte lämna butikerna och vissa ville sitta kvar och fika. Rätt vad det är så är det skarpt läge med en bomb och då kan vi inte ha det som det är i dag. Det borde vara ett rejält tjut, säger han.
I går försökte en tekniker ta reda på vad som utlöst larmet, men utan resultat. Jan Gabrielli konstaterar bara att det rörde sig om ett falskt utrymningslarm och att de har vidtagit säkerhetsåtgärder så att det inte ska hända igen.
- Hur som helst var det skönt att larmet var falskt, säger Jan Gabrielli, säkerhetsansvarig på Valbo Köpcentrum.

Daniel Siksjö

Mer läsning

Annons