Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falskt cancerbesked knäckte patient

GÄVLE Patienten fick höra att han hade cancer och bara hade dagar eller månader kvar att leva.
Men det chockartade beskedet var felaktigt. "Tumören" var en infektion.

Annons
En läkare vid Gävle sjukhus har anmälts till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för det sätt på vilket han för en tid sedan bemötte en nyopererad patient.
Operationen hade gjorts för att ta bort en utväxt på patientens bukspottkörtel.

Enligt patienten, en man i 55-årsåldern, kom läkaren in till patienten under en rond dagen efter operationen och helt öppet inför andra patienter på salen förklarade att han hade cancer. "Om jag var du skulle jag leva livets glada dagar, de dagar du har kvar", ska läkaren ha sagt.
Patienten blev mycket bestört eftersom han tidigare fått besked från en annan läkare att man inte visste vad utväxten på bukspottkörteln var för något. Prover skulle ge svar på detta först senare.

Enligt anmälan skickades patienten hem med ett sjukintyg i handen där det stod "svårt cancersjuk". Han mådde inte bra psykiskt utan led av sömnproblem och dödsångest.
Några veckor efter operationen kom provsvaren och de visade att patienten inte hade cancer utan en infektion. Ett glädjande besked naturligtvis. Men patienten är fortfarande mycket kritisk till läkarens agerande och hoppas att han får en varning av ansvarsnämnden.
"Något så kränkande, respektlöst och okänsligt har jag aldrig varit med om", skriver patienten som uppger att han fortfarande lider psykiskt av händelsen.

Björn Hanérus

Mer läsning

Annons