Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen Nissen kräver 490 000 för förstörd resa

/

GÄVLE Den danska familj, som stoppades med sina hästar i Hedesunda i oktober förra året, kräver nu Gävle kommun på skadestånd.
Kravet är på 487 300 kronor.

Annons
Helle och Finn Nissen planerade att åka runt hela Östersjön under två år med fyra av sina barn i en prärievagn. Men i Hedesunda blev det stopp. Djurskyddsinspektörerna ansåg att de tre islandshästarna for illa.

Först efter fem månader kunde familjen resa vidare, sedan det visat sig att Gävle kommuns beslut var felaktigt. Länsrätten upphävde beslutet på grund av jäv, eftersom djurskyddsinspektören och den distriktsveterinär som undersökte hästarna var gifta med varandra.
LRF-ungdomar organiserade en traktorkedja åt familjen och i början av april reste de norrut. I dag befinner sig familjen i närheten av Vasa i Finland.

Norge och Nordkap har de fått stryka från den planerade rutten, på grund av det ofrivilliga uppehållet i Hedesunda.
Kravet på nästan 500 000 kronor motiveras med vad en ny resa skulle kosta att genomföra, eftersom familjen anser att myndigheterna i Gävle har förstört den resa de planerade.
Om de hade kunnat genomföra resan som planerat hade de blivit de första någonsin som genomfört en resa från Danmark genom Sverige och Norge till Nordkap, och tillbaka genom Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen och Tyskland med häst och vagn, skriver Helle och Finn Nissen till kommunen.
I stället blev de under fem månader tvungna att bo på ett ställe de inte själva hade valt, i en vagn på bara åtta kvadratmeter och långt från både livsmedelsbutik och buss.

Mer läsning

Annons