Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för sex med 14-åring

Den 46-årige Gävlebo som flera gånger haft samlag med en 14-årig flicka i sin husvagn döms till ett års fängelse för sexuellt utnyttjande av barn.

Annons

Mannen åtalades för våldtäkt mot barn men döms nu alltså för det lindrigare brottet sexuellt utnyttjande. '

Tingsrätten motiverar detta med att den sexuella relationen varit frivillig från flickans sida, som flera gånger rest till mannen för att ha sex med honom.
46-åringen verkar inte heller ha pressat flickan, skriver domstolen.

Mannen har erkänt samlagen men hävdat att han inte känt till att flickan var under 15 år. Men tingsrätten anser att 46-åringen måste ha insett att flickan kunde vara yngre än så. 

Trots det har mannen haft sex med flickan och utnyttjat att hon är ung och lättpåverkad, skriver domstolen. På grund av detta och med hänsyn till den stora åldersskillnaden mellan dem båda döms mannen till fängelse. Han ska även betala 60 000 kronor i skadestånd till flickan.

Eftersom flera av samlagen skedde i Stockholmstrakten hölls rättegången mot Gävlebon vid Södertälje tingsrätt. Tre andra män åtalades också för att ha haft sex med flickan men frias i brist på bevis.

46-åringen har nu släppts ur häktet. Hans försvarare Lars-Erik Juth är ganska nöjd med domen trots att hans klient fälls.
– Min klient förnekar ju brott, men med tanke på att åklagaren yrkat på fem års fängelse för våldtäkt så ser jag domen som en framgång, säger han.
– Och det är en väldigt välskriven dom måste jag säga.

Åklagaren Anna Hankkio som drivit målet mot Gävlebon är inte oväntat av en annan uppfattning.
– Jag står kvar vid att det här är våldtäkt mot barn och delar inte tingsrättens bedömning, säger hon.

Hon har redan bestämt sig för att överklaga domen:
– Jag tycker det är viktigt att hovrätten får pröva om den här gärningen verkligen kan omfattas av den lindrigare brottsrubricering som tingsrätten dömt för.

Mer läsning

Annons