Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färnebo siktar högt i Gävle

/
  • Nu flyttar Folkhögskolan i Gävle in i samma hus som Thoren Business School. Gävle borde behöva en folkhögskola, säger Karin Gustavsson, lärare i matte och engelska.
  • De nya lokalerna rymmer fyra klassrum, grupprum och uppehållsrum. Så småningom räknar vi med 60 elever på Allmän kurs, säger Karin Gustavsson.

I höst öppnar Färnebo folkhögskola sin filial i Gävle.

De nya lokalerna finns under takåsarna i gamla Baltichuset, i samma hus som Thoren Business School.

Annons

Folkhögskolan hyr 450 kvadratmeter högst upp i huset. Där ryms fyra klassrum för den allmänna kursen, några grupprum samt ett par uppehållsrum med mikro där eleverna kan värma sin mat. Friskvård, som finns på schemat en gång i veckan, ska man hyra in sig på stan för.

Någon större ombyggnad krävs inte, men man ska bland annat ta ner ett par väggar.

Redan i höst ska den nya filialen ta in 45 elever på allmän kurs och intresset tycks vara stort.

– Vi har trott att Gävle, som är en stor stad, behöver en folkhögskola, och det verkar stämma. Vi har redan fått mer än 50 intresseanmälningar, och ansökningstiden går inte ut förrän 15 maj, säger Karin Gustavsson, lärare i engelska och matte på skolan.

I och med att Folkhögskolan i Gävle öppnar stänger Färnebo folkhögskola sin filial i Göteborg. Huvudskolan i Österfärnebo kommer däremot att finnas kvar. Där ska man ha tre kurser med drygt 30 elever i höst.

– Vi ska ha en Sydafrikakurs, en Ecuadorkurs och en miljökurs i Österfärnebo. Skolans administration kommer också att vara kvar där, säger Karin Gustavsson.

Mer läsning

Annons