Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fika på afrikanskt vis

/

Långt inne i Hedesundaskogen ligger det, Nolan van Wyks och Åsa Hemborgs afrikanska utomhuskök. Under ett plåttak dukar de upp med banankaka bakad i järngryta över eld och ett starkt ugandiskt kaffe. Ett tiotal nyfikna har letat sig dit.

Annons

Det är inte mycket som skvallrar om att det mitt i skogen en bit norr om Hedesunda går att bli serverad allt från muffins till kryddiga afrikanska viltgrytor. En liten annons i tidningen leder GD på rätt spår och efter tre kilometer på en smal grusväg är vi framme.

Baobab Kitchen står det på en skylt. Baobab är namnet på ett afrikansk vildväxande träd.

Ur högtalare strömmar afrikansk musik och Åsa Hemborg är i färd med att täcka över en gryta med glödande kol. Det sticker i näsan av röken.

– Det blir ungefär som att ha kakan i ugnen, bara det att jag måste vara mycket mer observant så att den inte bränns, säger hon.

Det är andra sommaren i rad som hon och sambon Nolan van Wyk har öppet officiellt. Förutom kaféet och restaurangen finns där en liten gårdsbutik där de säljer afrikansk heminredning. Själva bor de i ett hus på samma gård.

– Vi lever mycket på vårt rykte eftersom vi inte har råd att marknadsföra oss. Nu har vi fått en kundkrets som återkommer regelbundet, säger Åsa Hemborg.

Östersundsfödda Åsa Hemborg och Nolan van Wyk träffades när hon gästforskade inom växtbiologi vid ett av universiteten i Kapstaden. Nolan van Wyk som kommer från Sydafrika var hennes fältassistent.

I dag har de en fyraårig son tillsammans, Oscar Hemborg. Trots att familjen inte har någon koppling till Hedesunda så valde de att bosätta sig där när de hittade gården via en annons.

Tillsammans har de startat det internetbaserade företaget Taste of Africa. De importerar och säljer tillbehör till exotisk matlagning och heminredning. De tar även emot bokade grupper och säljer upplevelser där gästerna själva får prova på att laga sydafrikansk mat över öppen eld.

– Det började med en fascination över att många faktiskt lever så här i Afrika. På fester är det vanligt att man lagar mat i järngrytor över öppen eld och på landsbygden gör de så varje dag. Vi ville ta med oss traditionen till Sverige, säger Eva Hemborg.

Nolan van Wyk berättar att de vill ge besökarna en helhetsupplevelse.

– Av dofter, smaker och natur. Vi ger även tips och råd till folk som vill resa till Afrika, säger han.

Bland de gäster som letat sig dit i går fanns Gävlebon Anne-Marie Röhstö med familj.

– Vi har bott i Afrika i elva år. Jag hörde talas om det här stället via min dotter. Så i dag såg vi annonsen i tidningen och bestämde oss för att åka hit. Det är jättehärligt att se allt det här. Vi såg det när vi reste runt i Afrika, säger hon.

Mer läsning

Annons