Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finanskrisen gör att skolan måste spara

I gårdagens GD uttryckte några lärare på Stenebergsskolan sin oro för vad de kommande mångmiljonbesparingarna ska innebära för skolans verksamhet. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark, S, har förståelse för den oron.

Annons

Det är finanskrisen och lågkonjunkturen som ligger bakom att kommunen måste spara, menar Leidermark, och på Barn & Ungdom blir följden alltså att personalstyrkan minskas med 60 heltidstjänster.

– Hade det inte varit för krisen så hade vi inte haft de här besparingarna nu och omställningen hade varit klar, säger han.

Ett annat skäl till personalminskningen är att antalet elever i grundskolan fortsätter att minska läsåret 2010-2011. Men där ligger äntligen en ljusning inom räckhåll. När läsåret 2011-2012 startar nästa höst planar kurvan ut.

– Det blir en svag ökning av antalet elever och då blir det lättare att jobba med en sådan här omställning.

Leidermark har gott hopp om att ingen personal i skolan ska behöva sägas upp, utan att de som slutar gör det frivilligt och med kommunens avgångserbjudanden som stöd.

– Jag hoppas och tror att vi ska kunna undvika uppsägningar. Vi har ju en naturlig omsättning på personal och det finns redan de som visat intresse för omställningsåtgärderna.

Totalt under 2010 och 2011 måste barn- och ungdomsnämnden spara 71 miljoner kronor. Därtill kommer en minskad budgetram på sju miljoner till följd av elevminskningen 2010.

Budgeten för omställningsåtgärderna ligger på 46 miljoner.

Mer läsning

Annons