Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint ute ska ge höjd status

/
  • Dessa tre popplar ska fällas när tekniska kontoret ska snygga upp på Nordost. När träden fällts ska de ersättas med fyra Bohuslindar som enligt tekniska kontoret passar bättre i stadsmiljö. Foto: Stéfan Estassy

GÄVLE Nu ska Nordost bli ett vackert bostadsområde som de boende kan vara stolta över. Det hoppas tekniska kontoret som ska satsa på att förbättra utemiljön i området.

Annons
Som ett första steg i tekniska kontorets satsning på Nordost har man tagit bort ett buskage kring en av lekplatserna i bostadsområdet. Boende i området hade klagat på att lekplatsen var helt skyddad från insyn och därför inte upplevdes som trygg.
Om några dagar ska man även fälla de tre träd som finns vid lekplatsen. Det är tre popplar som ska fällas, istället ska fyra Bohuslindar planteras på samma plats.
- Popplar är inte bra träd i stadsmiljö, lindar är bättre träd som dessutom inte ger några allergiproblem, säger Ricky Morelli på tekniska kontoret.

Han berättar också att träden har varit farliga för de boende eftersom stora grenar flera gånger fallit ner till marken.
Till våren planerar tekniska kontoret att involvera de boende på Nordost i det projekt som kallas "brukarsamverkan" som sedan tidigare pågår i flera stadsdelar. Tanken är att de boende aktivt ska delta i arbetet med att till exempel underhålla grönytorna i området.
Anledningen till att tekniska kontoret nu gör en satsning på Nordost är det projekt som Gavlegårdarna har dragit igång för att göra bostadsområdet tryggare. Gavlegårdarna och tekniska kontoret har kommit överens om att en satsning på utemiljön behövs som en del i arbetet med att höja statusen på bostadsområdet.
- Att det är rent och snyggt är viktigt för folks trivsel och trygghet och gör att de kan känna stolthet över sin stadsdel, säger Katarina Mårtensson, informatör på tekniska kontoret.

Mer läsning

Annons