Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firandet kan vara en dödsfälla för djuren

På valborgsmässoafton välkomnas våren med glädje, eldar och fyrverkerier. Men firandet kan innebära en tragedi för många djur – de skräms av raketerna eller bränns till döds i valborgsmässobålet.

Annons

Under vinter och vår lockar högarna av ris och kvistar till sig djur som letar efter sov- eller boplatser. Men när igelkottarna och fåglarna gör sig hemmastadda inser de inte att deras nya hem snart kan bli en dödsfälla. När eldarna sprakar på valborgsmässoafton är det ett stort antal djur som skadas eller bränns till döds.

– Det är tragiskt, när man redan tänt på och ser att det finns djur i brasan. Ibland har kattmammor fött ungar i rishögarna, säger Camilla Björkbom, förbundsordförande på Djurens Rätt.

För att ge djuren en chans att hinna undan är det bra att ruska om i riset innan man tänder på. Men för de djur som lyckas överleva brasan kan kvällen ändå bli jobbig när fyrverkerierna bränns av.

– De kan bli traumatiserade och chockade, säger Camilla Björkbom.

I Falu gruva häckar två berguvar. Därför har man i år beslutat sig för att fira utan fyrverkerier, skriver Dalarnas Tidningar.

– Vi vill inte störa dem. Många tycker att det är jätteskönt, de kanske har skotträdda hundar, säger Anna-Lena Grusell som är ansvarig för valborgsprogrammet, till TT.

Mer läsning

Annons