Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera såg himlafenomen över Gävle – troligtvis stor rymdsten som föll genom atmosfären

/
  • Den bolid, alltså en större meteor, som sågs över Gävle i lördags kväll syns längst ut i nedre högra horisontkanten. Den något större ljuspricken är månen. Bilden är tagen med så kallad fisheye-kamera, där horisonten blir rund.
  • Bilder av hur boliden rörde sig.

Eva Persson är en av flera som uppger att de sett det märkliga himlafenomenet.
– Jag blev förvånad och osäker över vad jag faktiskt såg. Det var ett stort eldklot med grönaktig svans, säger hon.

Annons

Eva satt hemma vid köksfönstret på åttonde våningen på Norra Fiskargatan på tisdagskvällen när hon plötsligt såg något starkt lysande röra sig över himlen.

– Jag har en väldigt klar vy över himlen från det fönstret så jag vet vad jag såg. Först tänkte jag att det måste vara fyrverkerier, men det avfärdade jag ganska snabbt. Det kom från Brynäshållet, österifrån, och rörde sig norrut över vattnet, mot Hillehållet. Jag googlade sen och vad jag sett stämde väldigt bra med en stor meteor.

Hon berättade om upplevelsen på Facebook.

– Två vänner kommenterade och berättade att de också sett något liknande. Men de bor i Järvsö respektive Västerås.

Lars Hermansson, vice ordförande i Uppsala Amatörastronomer, tror att det rör sig om en så kallad bolid.

– Det är en meteor som är väldigt ljusstark, lika ljus som månen, och så pass stor att det tar åtskilliga sekunder innan den brinner upp. De flesta stjärnfall är bara gruskorn som faller genom atmosfären. Det händer ju hela tiden. Men de här större, boliderna, ser vi inte ens en gång i månaden.

Han säger att en sån observerades och filmades över Gävle i lördags. Det är också den som syns på den sju sekunder långa filmen, som är filmad med så kallad fisheye-kamera där horisonten blir rund. Den ljusa större pricken i nedre delen av bilden är månen och den något mindre rörliga ljuspricken är boliden som alltså rörde sig över Gävle ut mot havet.

– Det var 17.41 strax nordost om Gävle. Den for ut över havet och landade sannolikt i Östersjön. Den här syntes ända ned till 25 kilometers höjd.

Lars Hermansson säger att bolider är relativt ofarliga, men att de kan orsaka skador.

– Det beror på hur stor stenen är och vad den krockar med. Den här var max så stor som en fotboll. Det är klart att om de faller ned i huvudet på en så kan man naturligtvis göra sig illa. Och rent teoretiskt hade det ju kunnat sitta nån i en fiskebåt precis där den trillade ned.

Det händer saker ute i rymden som vi inte känner till eller kan förutse hela tiden, säger han.

– Hotet från rymden är högst påtagligt. Det handlar inte om, utan när, något större krockar med jorden. Det var ju inte jättelänge sen en stor bumling, en asteroid på 15 till 17 ton for in över Ryssland och exploderade. Man försöker naturligtvis hålla koll på de större stenarna, men saker kan hända närsomhelst. Det var ju en asteroid som utrotade dinosaurierna för 65 miljoner år sedan. Sen tittar man såklart även på statistisk sannolikhet. Och då handlar det om ungefär vart miljonte år som det händer nåt av den digniteten.

Mer läsning