Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytande metan ska trygga tillgången på biogas i Gävle

/
  • Gästrike ekogas investerar i en anläggning för flytande metangas.

Ekogas-macken på Sörby Urfjäll i Gävle har förstärkts men en ny jättetank. Flytande metan ska säkerställa tillgången på ekogas i regionen.

Annons

Det var i torsdags som en gigantisk "termos" levererades till tankstationen på Sörby Urfjäll. I tanken ska Gästrike ekogas förvara 25 ton flytande metan som när som helst kan omvandlas till gas och därmed drivmedel.

– Om bussarna tankar mycket kan vi efter behov värma upp metanet som då blir till gasform, säger Jonas Stenfelt, verksamhetsansvarig på Gästrike ekogas AB.

Läs mer: Länsstyrelsen stoppar biogasmacken vid Teknikparken

Syftet med den nya anläggningen är att trygga gastillgången i regionen. Samtidigt minskas transporterna väsentligt. I dag kommer 60 procent av ekogasen från Duvbackens reningsverk i Gävle. Resterande köps in från Stockholm.

– Tack vare det här kan vi minska koldioxidutsläppen dramatiskt när vi får leveranser utifrån var sjätte vecka istället för varje dag.

Läs mer: Dyrt fylla tanken på gasbilen i Gävle

Den nya gasanläggningen på Sörby Urfjäll beräknas tas i drift i slutet av maj. Dessutom satsar Gästrike ekogas på en produktionsanläggning för tillverkning av biogas i Forsbacka. Upphandlingarna slutförs troligen under våren och tanken är att byggstarten ska komma igång under hösten. Den anläggningen ska tillverka fyra, fem gånger mer gas än vad som i dag produceras på Duvbacken. Totalproduktionen i Forsbacka ska vara runt tre miljoner kubikmeter gas per år. Det motsvarar ungefär tre miljoner liter bensin eller diesel.

– De här investeringarna ligger i linje med vår långsiktiga strategi för att kunna leverera mer ekogas i Gävleborg, säger Jonas Stenfelt.

Läs mer: Så blir biogasanläggningen i Forsbacka

Mer läsning

Annons