Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För sent för protester

/
  • Jens Leidermark, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, försökte förklara varför nämnden måste spara pengar.
  • Mötet på Hedesundagårdens förskola var ett sista försök att beveka politikerna. Men besparingen på dagbarnvårdarna är i praktiken redan genomförd.
  • De båda dagbarnvårdarna i Hedsunda var med på mötet. Christina Engvall, (t v) får fortsätta, men Birgitta Löfström Eriksson har redan skrivit på avtal om avgångsvederlag.
  • Skolområdeschefen Eva Broström och förskolechefen Barbro Bäckman fick svara på frågor från föräldrarna, bland dem Mårten Strömberg.

Besvikna föräldrar gjorde ett sista försök att beveka politikerna i frågan om dagbarnvårdarna i Hedesunda i går.

– Vi känner att vi är mindre prioriterade, sa Mårten Strömberg, en av föräldrarna som träffade barn- och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark och ansvariga tjänstemän.

Annons

Men redan dagarna innan mötet hade det som föräldrarna protesterade mot redan genomförts i praktiken. En av de två dagbarnvårdarna i kommundelen hade då skrivit på att hon lämnade sin anställning.

– Jag kände mig mer eller mindre tvingad, säger Birgitta Löfström Eriksson.

Att det skedde dagarna före mötet med politikerna upprörde föräldrarna, som tyckte att kommunen gott kunde ha väntat.

– Det är gangsterfasoner, det är riktigt fult gjort, sa Mårten Strömberg på mötet.

Tjänstemännen höll med om att det inte var bra, men förklarade att det fanns ett datum då frågan om övertaligheten i kommunen skulle vara löst. Det tvingade förskolechefen att pressa fram ett avgörande redan i måndags.

– Det blev väldigt tokigt i det enskilda fallet, sa skolområdeschefen Eva Broström, som förstod föräldrarnas reaktion.

Protesterna i Hedesunda handlar framför allt om att det nu bara kommer att finnas en dagbarnvårdare i Hedesunda, som dessutom ska ta hand om sex barn. Det kommer inte att fungera, enligt föräldrarna, och samma åsikt framförde Kommunals sektionsordförande, Gerd Högström. Med bara en dagbarnvårdare finns det inga marginaler om den personen blir sjuk. Då riskerar hela systemet att rasa.

– Ska man ha dagbarnvårdare måste man ge dem förutsättningar för jobbet, sa Gerd Högström.

Jens Leidermark förklarade att nämnden måste spara och han försäkrade att Hedesunda inte befann sig i någon strykklass. Flera av föräldrarna hade pekat på att elevbidraget i Hedesunda var lägre än på många andra håll i kommunen. Men de skillnaderna spelade ingen roll för den här frågan, enligt Jens Leidermark.

– Vi gör ingen skillnad på om det är Hedesunda eller någon annanstans, sa Jens Leidermark. Men han beklagade själv att det alltför ofta är pengarna som styr.

Enligt föräldrarna handlar det om 300 000 kronor för att få behålla båda dagbarnvårdarna i Hedesunda, och därmed också valfriheten för föräldrarna.

– Det känns löjligt att vi sitter här och pratar om 300 000 kronor. Tycker ni inte det själva, sa en förälder, men fick inget svar på den frågan.

Med på mötet var också representanter för den politiska oppositionen. Enligt Mats Ivarsson, folkpartiets representant i barn- och ungdomsnämnden, finns det nu två skiljelinjer i den lokala politiken i skolfrågan. Alliansen med folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna vill förstärka nämndens budget med 32 miljoner. Då skulle det också finnas pengar till att genomföra det som föräldrarna i Hedesunda vill.

Mer läsning

Annons