Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För stora lager, då kan 30 bli av med jobben

/
  • Träindustriföretaget Setra varslar 30 personer i Gävle och Skutskär. Foto: Lars Pehrsson / SVD / Scanpix

GÄVLE 30 anställda riskerar att förlora jobbet när Setra minskar sin produktion i Gävle och Skutskär.
- Vi har för stora lager och vill gardera oss mot en konjunkturavmattning, säger Kent Torwald, koncernchef på Setra Group.

Annons
Träindustriföretaget Setra tillverkar golv, paneler och en rad andra träprodukter för bygghandeln och industrin. Företaget har 1500 anställda runtom i Sverige varav 130 i Gävleområdet.
Kastet sågverk i Bomhus har 60 anställda, på förädlingsenheten i Valbo jobbar 40 personer och enheten i Skutskär har 30 anställda. Nu varslas tio anställda per arbetsplats, sammanlagt 30 personer.
- Fjolåret var fantastiskt för sågverken tills stormen inträffade i Centraleuropa. Då ökade sågproduktionen och det uppstod ett överskott samtidigt som USA-marknaden började vika. Nu har vi för stora lager och vill samtidigt gardera oss mot en konjunkturavmattning, säger Kent Torwald.
I första hand är det lagren med sågade trävaror som plank och bräder som är för stora. Genom att dra ner på produktionen räknar Setra med att anpassa lagren till efterfrågan.
- Men vi ser det här som en tillfällig åtgärd som får effekt under början av nästa år. Så vi hoppas och tror att många av de anställda kan komma tillbaks framåt vårkanten 2009, säger Kent Torwald.
Huvuddelen av de 30 personer som varslas är kollektivanställda och medlemmar i skogs- och träfacket. De lokala MBL-förhandlingarna kommer att inledas under mars månad. Tidigast 1 september kan uppsägningarna träda ikraft.
Hur stora är möjligheterna att lösa övertaligheten på andra sätt än genom uppsägningar?
- I enstaka fall kanske man kan hitta andra lösningar. Men att vi ska slippa verkställa vårt varsel är osannolikt, säger Kent Torwald.

Mer läsning

Annons