Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrakritik mot skolförslag

/
  • Ellen Hansson, tre år, går i förskola i Söderskolans lokaler. Hon har ställt in sig på att bli kvar där till sjätte klass. Nu är det inte alls säkert att det blir så, om politikerna fattar beslut om att lägga ned Söderskolan. Foto: Annakarin Björnström

GÄVLE Föräldrakritiken var massiv mot skolutredningen, men en intensiv debatt uteblev.
- Urvalsprocessen, vilka motiv som ligger bakom att stänga skolor, måste redovisas. Annars blir det omöjligt att granska för medborgarna. Hur kan man fatta beslut på sådana grunder? sa Pär Hansson, förälder på Söderskolan.

Annons
30-talet föräldrar till barn i de nedläggningshotade skolorna kom för att höra nämnden diskutera skolutredningen.
- Vi vill visa oss och visa att vi bryr oss om den politiska processen. Kanske finns brister i underlaget, det ska bli kul att höra vad de säger, sa Hans-Erik Hansson.
Han och Elsa Röing hade med sig barnen Axel, ett och ett halvt år och Ellen, tre.
- Ellen går på dagis i Söderskolan och har spetsat in sig på att gå där sedan.
- Med miljöaspekten är det bra att skolan ligger bra till och att man gå och cykla dit i stället för att åka bil, sa Elsa Röing.
Arbetsgruppen för Söderskolan ställde många frågor om utredningen som ligger bakom förslaget att stänga den.
Jens Leidermark, som är den som svarar vid allmänhetens frågestund, gav generella svar på detaljfrågorna och utlovade mer underlag via mejl.
- Delvis fick vi inga svar. Delvis bekräftade svaren att utredningen inte håller måttet och att man börjat i fel ände och nu går skadan inte att reparera, sa Pär Hansson som var föräldrarnas talesman.
Jonas Ygeby, pappa till två, snart tre, elever i Trödje skola inledde med att kräva att politikerna skulle fatta beslut med ett korrekt underlag.
Enligt Ygeby stämmer inte elevsifforna som anges i underlaget, dessutom saknas totalkostnad.
Därmed delar de Söderföräldrarnas kritik mot beslutsunderlaget.
- Det vore nyttigt om ni skjuter upp beslutet tills det finns ett ordentligt underlag med en riktig konsekvensanalys, sa han till Leidermark.
Han frågade också om man är öppna för förslag och fick ett dröjande ja till svar.
Efteråt tyckte Ygeby att de generella svaren tydligt visade att det inte fanns några svar på frågorna han ställde.
- Man spar inte en kvadratmeter med förslaget eftersom det går ut på att man skär loss två baracker och ställer dem vid Björke skola. Det måste finnas en vilja att söka sanningen, att det här inte blir prestigebeslut, sa Ygeby.
Skolan i Trödje är så viktig för kommunplaneringen att den borde lyftas till en högre nivå.
- Om man ska ha en tajt tidsram - varför inte ha bättre underlag? Om vi hade fått en proffsig analys kanske man skulle kunna förstå hur de tänker.

Mer läsning

Annons