Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjudet ta emot gåvor

/
  • Informationen i kommunens egen broschyr är klar och tydlig.
  • Testamentet, som GD tagit del av, innebär att kvinnan och hennes sambo ärver tillgångarna. Däremot har barnen rätt till sin laglott.

GÄVLE Den anställda som satte in dödsannonsen och som Henry Winestedt testamenterat sin kvarlåtenskap till har slutat sin anställning. Enligt kommunens egna regler får inte de hemtjänstanställda ta emot gåvor och lån.

Annons
I går berättade GD hur Annika Olsson fick besked om pappans död när dödsannonsen kom i tidningen. Senare visade det sig att en anställd inom hemtjänsten beställt annons och begravning och att kvinnan och hennes sambo är ensamma arvtagare i Henry Winestedts testamente.
Gävle kommun har tydliga regler för relationen mellan de anställda och vårdtagarna, som kallas för kunder. Relationen ska vara professionell.
- Man ska inte blanda ihop sin personliga situation med kundens situation, säger Anita Bjurström, personalchef för omvårdnad Gävle.
Socialstyrelsen gav 1998 ut en broschyr med riktlinjer för hur anställda inom hälso- och sjukvården ska hantera gåvor och testamenten. I riktlinjerna står klart och tydligt att en vårdanställd inte ska acceptera ett testamente. En anställd bör inte heller bevittna ett testamente, utom när det handlar om akuta situationer.
Gävle kommun har också egna riktlinjer för sina anställda och den informationen lämnas i samband med anställningen.
Så här står det i den informationsbroschyr som kommunen tagit fram och publicerat på sin hemsida:
"Personalen får inte ta emot gåvor och pengar. De får inte heller låna pengar eller köpa någonting av den de arbetar hos".
Gåvor omfattar även testamenten.
Anita Bjurström är väl insatt i fallet med Henry Winestedts testamente, men vill inte föregripa den Lex Sarah-utredning som kommer att redovisas för omvårdnadsnämnden och länsstyrelsen när den är klar. Då kommer också Annika Olsson att få information.
Kommunen kan inte agera i den civilrättsliga delen som rör själva innehållet i testamentet. Där emot har förvaltningen haft samtal med den anställda kvinnan och med facket, samtal som lett till att kvinnan slutat på egen begäran.
Kommunen har däremot inte haft några skriftliga riktlinjer kring att bevittna testamenten. I stället har det ansetts underförstått att eftersom personalen inte får ta emot ett testamente så ska de inte heller bevittna ett.
En av de anställda som bevittnade testamentet har slutat av andra skäl och kommunen har också haft samtal med det and ra vittnet.
- Jag tror inte att det här kommer att hända igen, säger Anita Bjurström.
Att en person är registrerad som närmast anhörig hos hemtjänsten innebär inte att personalen per automatik ringer om kunden blir sämre eller skickas till sjukhus. Det beror helt på vilken överenskommelse det finns mellan hemtjänsten och kunden i den personliga plan som alla kunder har.
- Om kunden avlider på sjukhus är det sjukhusets sak att kontakta de anhöriga. Om vår personal hittar en kund död i hemmet kopplas polisen in, säger Ewa Molarin, områdeschef för den kommunala hemtjänsten.
Henry Winestedt avled på sjukhus och ska också ha uppgivit den hemtjänstanställda som kontaktperson.
Henry Winestedt har bland annat firat jul i kvinnans familj, något som inte är lämpligt i ett professionellt förhållningsätt enligt Ewa Molarin.
- Vi ska vara personliga men inte privata. Att fira jul tillsammans är privat.
Hon är också tydlig med att en situation som denna inte ska få förekomma.
Fallet med Henry Winestedt har lett till att hemtjänsten sett över sina rutiner. Informationen till de anställda ska förtydligas och bristen på riktlinjer gällande att bevittna testamenten ska åtgärdas.

Mer läsning

Annons