Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortkörare fick bara varning

GÄVLE Länsstyrelsen överklagar länsrättens beslut att låta en 20-årig fortkörare behålla körkortet trots att han körde 145 km/tim i en lätt lastbil. Gävlebon mättes på motorvägen vid Forsbacka. Länsstyrelsen begär nu prövningstillstånd i kammarrätten.

Annons
En patrull från trafikavdelningen stoppade i början av juli en Volkswagen lätt lastbil ägd av ett entreprenörsföretag i Gävle. Lätta lastbilar får i likhet med personbilar köras i 110 km/tim på motorväg. Men förstås inte 145 km/tim.
Föraren erkände fortkörningen och skrev på en ordningsbot. Polisen tog enligt praxis om hand förarens körkort i väntan på länsstyrelsens bedömning. 20-åringen fick ett papper som tillåter fortsatt bilkörning under två dygn.

Länsstyrelsens trafikenhet beslutade dra in förarens körkort med en spärrtid på två månader.
20-åringen överklagade till länsrätten och menade att det fanns förmildrande omständigheter. Han angav att trafiken på den breda motorvägen var gles liksom att det var perfekt väglag och ljust.

Dessutom skulle 20-åringen förlora jobbet om körkortet togs från honom. I överklagan framhölls dessutom att han fram till fortkörningen kört prickfritt.
En fortkörning prövas normalt inte högre upp än i länsrätten. Länsstyrelsen begär därför prövningstillstånd i kammarrätten eftersom länsrätten gått vid sidan av praxis.
Länsstyrelsen konstaterar att en grundförutsättning för varning för en fortkörning av den här kalibern är ett långvarigt och prickfritt körkortsinnehav.
Föraren av den lätta lastbilen har haft sitt kökort i mindre än ett år. Länsstyrelsen påpekar att han fortfarande har prövotid kvar.

Dock håller länsstyrelsen med om att 20-åringens körkortsinnehav är prickfritt fram till fortkörningen.
Länsstyrelsen tycker heller inte att risken för att förlora jobbet är ett skäl att komma undan med en varning.

"Viss risk för uppsägning torde ofta finnas vid arbeten som för tjänstens utförande kräver körkortsinnehav", konstateras torrt.
- Vi vet ju inte än om kammarrätten vill pröva ärendet men vi anser att det finns skäl till det, säger Conny Eriksson på trafikenheten vid länsstyrelsen.

Olle Hildingson
026- 15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons