Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fosterdiagnostik ökar

/
  • Astrid Hammarlund väljer tveklöst kärleksmums från kakfaten innan hon går ut i köket och hämtar sugrör för att sedan gå in till storasyster Märtha och hennes kompisar i vardagsrummet. När hon föddes fick hennes föräldrar Malin och Johan ompröva sina föreställningar om Downs syndrom.

Fler landsting erbjuder fosterdiagnostik med kubtest. Det leder till fler aborter. I Gävle tackar hälften ja till undersökningen.

Annons

De flesta landsting erbjuder nu föräldrar ett så kallat kubtest, som tidigt i graviditeten visar sannolikheten för kromosomförändringar. Det har lett till fler aborter konstaterar Socialstyrelsen i en rapport. Mellan 1999 och 2012 ökade andelen aborter på grund av kromosomförändring från 53 till 69 procent.

En del av de avbrutna graviditeterna skulle utan kub-test ha slutat i missfall säger Karin Källén, utredare på Socialstyrelsen och docent på Lunds universitet.

– Det är litet av myntets baksida, att vi ingriper i onödan.

Det föds lika många barn med Downs syndrom nu som tidigare, men med tanke på att kvinnor är allt äldre när de får barn skulle de egentligen vara fler. Socialstyrelsen ser i rapporten inga större skillnader mellan de landsting som erbjuder kub och de som inte gör det.

Landstinget Gävleborg erbjuder sedan 2008 kub-test till kvinnor över 35 år. De erbjöds tidigare fostervattenprov för att upptäcka kromosomförändringar. Det innebär en ökad risk för missfall och runt fem procent tackade ja till undersökningen. Runt hälften tackar ja till kub-test, som är riskfritt för fostret.

– Det är inte som i Stockholm där så gott som hundra procent gör det, säger Inger Blomberg, överläkare på kvinnokliniken.

Drygt 200 kvinnor gör kub-testet årligen, en siffra som är stabil. Fem-sex procent går sedan vidare med fostervattenprov.

Inger Blomberg säger att de flesta, men inte alla, av de mellan en och tre blivande föräldrar som får veta att barnet har Downs syndrom väljer att göra abort. Det är för få för att kunna avgöra om aborterna ökat.

– Men i Danmark, där man erbjuder alla och de flesta tackar ja, minskar antalet barn med Downs syndrom, säger Inger Blomberg.

De har infört metoden för att den innebär mindre risk än fostervattenprov, inte för hitta fler foster med kromosomavvikelser säger hon.

Malin och Johan Hammarlund fick 2006 dottern Astrid, som visade sig ha Downs syndrom.

– Jag är så evinnerligt lycklig över att jag inte visste att jag väntade ett barn med Downs syndrom, säger Malin Hammarlund.

Astrid skänker dem så mycket glädje och ett rikare liv. Hon har fler funktionsnedsättningar än Downs och inget eget språk, men förstår deras tecken och kommunicerar på sitt eget sätt. Johan Hammarlund säger att alla runt omkring har tagit emot Astrid som hon är.

– Det här är ett barn, en människa, med Downs syndrom. Vilka är vi att bedöma om det är ett värdigt liv? säger Malin Hammarlund.

De vill inte sätta sig till doms över någons beslut, men tycker att det är viktigt att sätta sig in i vad funktionsnedsättningen innebär och skälen till sitt val. Vården har också ett ansvar för att informera och samhället för att se till att barnen kan få den hjälp de behöver.

De kan utifrån sina erfarenheter inte se några skäl för fosterdiagnostik och abort när det gäller Downs syndrom. Malin Hammarlund har funderat mycket på varför det förekommer, men inte hittat några svar.

– Det förvånar mig att fördomarna lever kvar.

Mer läsning

Annons