Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fototävling ska ge positiv bild av Andersberg

/

I sommar får ungdomarna i Andersberg möjligheten att vara med i en fototävling. Emma Johansson på Studiefrämjandet hoppas att projektet ska lyfta fram positiva sidor av stadsdelen.

Annons

Biblioteket i Andersberg och Studiefrämjandet har samarbetat för att komma på en sommaraktivitet för ungdomar mellan 12 och 25 år. Många sysslor i Andersberg har ofta fokuserat kring fotbollen - men Emma Johansson menar att stadsdelen har betydligt mer att erbjuda.

– Vi kom på idén med en fototävling och att låta ungdomarna förkovra sig i något de redan håller på med. Det är särskilt aktuellt nu med sociala medier som exploderar med bilder från alla håll och kanter. Men vi vill lära dem att fota något annat än bara vad de åt till lunch, säger Emma Johansson.

Målet med projektet "Min positiva bild av Andersberg" är att skapa en verksamhet för ungdomar som blir kvar i Andersberg under sommaren. Man kommer att få använda sina egna kameror, mobiler eller låna från biblioteket.

– Vi vill se till att något händer där uppe. Det finns många som inte har råd att åka på kollo eller semester. Vem som helst kan vara med. Bilderna behöver inte vara av bra kvalité utan det är känslan som är viktigast.

Tävlingen går av stapeln på torsdag med en inspirationsdag på biblioteket. Ungdomarna ska sedan få knäppa bilder under hela sommaren. De får välja tre foton som skickas in till en jury bestående av Studiefrämjandet, Biblioteket i Andersberg och Gävle Fotoklubb. Fyra vinnare kommer att få sina bilder uppsatta i biblioteket – där kommer det även att finnas en utställning med andra foton från tävlingen. Tanken är att utställningen successivt ska spridas till olika bibliotek runt omkring i staden.

– Förhoppningen är att bygga upp en långsiktig uppfattning om att det är jättefint där uppe också. Ungdomarna som bor där ser fördelarna och har lättare att förmedla en positiv inblick. Det viktiga är att budskapet sprider sig och inte fastnar i Andersberg.

Mer läsning

Annons